Начало Рали Малкълм Уилсън: Преместването на датата на рали Уелс вреди на състезанието

Малкълм Уилсън: Преместването на датата на рали Уелс вреди на състезанието

52
0
рали Уелс,Яри-Мати Латвала

Шефът на Форд в световния рали шампионат Малкълм Уилсън е убеден, че преместването на рали Уелс в календара на първенството вреди на състезанието.

Надпреварата във Великобритания по принцип се провежда през ноември, но за настоящия сезон е планирана за 13-16 септември. Заявките за нея до момента са рекордно малко и Уилсън смята, че ралито трябва да се върне в обичайните си дати, за да се избегне това догодина.

Успешните събития в шампионата се градят на приемственост, стабилност и силна основа. Част от тези фактори е датата на провеждане. Една от причините, поради които рали Финландия е толкова успешно, е, че се провежда в Юваскила от 40 години и винаги е горе-долу по едно и също време. Великобритания пък по принцип бе финалният кръг на сезона през ноември и трябва да си остане така – заяви Уилсън.

Едва 31 международни екипажа са обявили участие в тазгодишното издание на състезанието. 44 са националните заявки, но общият брой от 75 е по-малко от чуждестранните участници през 2011 г.

Причината за промяната на датата бе желание на уелското правителство, което е основният организатор на ралито. Администрацията се надяваше изтеглянето напред да осигури по-добро време и повече зрители.

Боли ме, като се сетя, че това е домашната ми надпревара – продължи Уилсън. – С това рали навлязох в спорта, гледах RAC Рали като момче. И когато ходех, имаше по 180 екипажа плюс 30 резервни и затова сега съм натъжен от ситуацията. Надявам се тя да бъде преразгледана.