Начало Рали Маратонът за класически автомобили рали Сидни-Лондон премина през Сливен

Маратонът за класически автомобили рали Сидни-Лондон премина през Сливен

227
0

Сливен бе домакин на етап от маратона за класически автомобили от Сидни до Лондон на 28 и 29 април.

Надпреварата стартира на 12 април в Сидни и за 11 дни прекоси цяла Австралия. На 24 април с товарен самолет всички автомобили бяха транспортирани от Пърт до Анкара, където започна европейската част от маратона.

В Сливен пристигнаха общо 19 коли, а местните организатори получиха възможно най-неочаквания комплимент от участниците, след като екипажите направиха три преминавания през 33-километровия скоростен етап вместо планираните две карания на трасето над Българка.

В понеделник вечерта организаторите на маратона направиха задължителна предварителна проверка на скоростната отсечка. Пътят и състоянието му толкова много им хареса, че още тогава изявиха желание вместо две да направят три преминавания. Това стана за сметка на времето за обслужване на автомобилите между втория и третия етап.

Допълнителните, при това доста по-сериозни похвали за местните организатори Атанас Чанев и Силвия Христова дойдоха от директора на състезанието Марк Солоуей:

Ако знаехме, че организацията ще е толкова добра и на такова ниво, щяхме да предвидим да прекараме в България не един, а два дни!

Керванът пренощува в хотел Спорт Палас, чийто паркинг бе превърнат в своеобразен сервизен парк в понеделник вечерта. На някои от екипите се наложи да работят до полунощ, за да отстранят повредите по автомобилите след тежките изпитания в Австралия.

Първите двама в класирането след Австралийската част на маратона – Джоф Олхолм и Марк Пикъринг (и двамата с Датсун 260Z) – имаха притеснения, че автомобилите им са по-подходящи за макадамови състезания и на асфалтовите отсечки няма да могат да поддържат темпото на Форд-овете и Порше-тата. Опасенията им се оказаха правилни и през целия ден се движиха между 4-то и 9-то място.

Веднага след последното преминаване на 33-километровия етап, екипажите се отправиха към Ниш. Финалът на маратона е на 11 май в Лондон, като неговата обща дистанция, включваща и скоростните етапи, е около 16 000 км. Маршрутът на състезанието минава още през Сърбия, Хърватска, Италия и Франция.