Начало MotoGP News Mарк Маркес ще участва в тестовете на Сепанг и Мандалика

Mарк Маркес ще участва в тестовете на Сепанг и Мандалика

338
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес ще участва в предсезонните тестове в Малайзия и Индонезия, обяви отборът на Репсол Хонда. Според тима шесткратният световен шампион се е възстановил достатъчно от контузия, заради която пропусна финалните състезания от сезон 2021 в MotoGP. 

Mаркес пропусна последните две надпревари в Алгарве и Валенсия заради проблем с двойно виждане, получен след катастрофа с тренировъчен мотоциклет. Марк постепенно се възстановяваше от проблемите със зрението, появили се след катастрофа през 2011 г. Миналата седмица той и брат му Алекс завършиха еднодневен тест на пистата Алгарве в Португалия. Там те управляваха модификация на мотора RCV213-S.

Испанецът продължи тренировките с различни машини на Хонда във Валенсия. Завръщането му се случва след Гран при на Емилия Романя, където той и съотборникът му Пол Еспаргаро записаха първа двойна победа от 2017 г. насам. През цялата пауза Маркес е имал непрекъснати медицински прегледи и консултации, за да наблюдава развитието на своето заболяване.

Първият предсезонен тест е на пистата Сепанг на 5 и 6 февруари. После керванът се прехвърля на новата индонезийска писта Мандалика в периода 11-13 февруари. 

„През последните седмици се наблюдаваше подобрение в състоянието на Марк. Според медицинския му екип, това позволява да се завърне към тренировките на две колела. Той се появи за пръв път на трасе за мотокрос, преди да кара различни мотори в Портимао и Валенсия. В понеделник претърпя нов медицински преглед, който позволи участието му в предсезонните тестове“, се казва в съобщение на Репсол Хонда.

„Затова бе взето решение Марк Маркес да започне сезон 2022 на първия официален тест на Сепанг, преди да се отправи към Мандалика. Това ще бъде първият път, в който той се завръща на MotoGP машина след Гран при на Емилия Романя. Редом до Маркес застава Пол Еспаргаро, за когото това е втори сезон в отбора“.

Тимът на Репсол Хонда ще представи новата версия на RC213V на 8 февруари. Това е един ден след представянето на основния съперник на японците- Дукати.

Проблемите със зрението на шесткратния световен шампион белязват четвърти пореден сезон, в който той се възстановява от дадена контузия.

През зимата на 2018/2019 той претърпя операция на повтарящ се проблем с изкълчване на рамото. В края на 2019 се наложи допълнителна операция на рамото, заради повторно изкълчване по време на квалификацията за Голямата награда на Малайзия. След това Маркес пропусна сезон 2020 заради тежка катастрофа на пистата Херес. След последвали три операции испанецът се завърна в третото състезание за сезон 2021 в Португалия. Въпреки това до края на кампанията Маркес спечели състезанията в Германия, Америка и Емилия Романя.