Начало MotoGP News Маркес може да напусне Хонда ако не получи мотор, с който да...

Маркес може да напусне Хонда ако не получи мотор, с който да се бори за титлата в MotoGP

507
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес може да напусне Хонда в бъдеще. Шесткратният световен шампион в MotoGP. заяви, че е готов да си тръгне от японския производител. Условието за това е той да не получи мотор, с който може да се бори за титлата през следващите два сезона.

Марк Маркес е част от отбора на Репсол Хонда откакто дебютира в премиерния клас през 2013 г. Испанецът спечели първия старт в Остин и в края на година стана световен шампион още в първата си кампания.

Оттогава 29-годишният състезател има 100 подиума, 63 полпозишъна и 59 победи в кралския клан на световния шампионат по мотоциклетизъм. Последната му победа бе в Гран при на Емилия Романя 2021. Тази година той се качи на подиума в Гран при на Австралия на пистата Филип Айлънд.

В началото на 2020 г. Маркес подписа четиригодишно удължаване на договора си с Хонда. По този начин той ще кара за японския производител до края на сезон 2024. За съжаление, последните няколко сезона бяха съпътствани от проблеми с контузии. Сред тях бе и тежкото падане в първия старт на Херес през 2020 г. Тогава испанецът счупи дясната си ръка и претърпя четири операции в рамките на по-малко от две години.

Същевременно формата на Хонда ставаше все по-лоша и по-лоша. Японският производител претърпя втората си кампания без победа в рамките на последните три години. Освен това Хонда финишира на последното шесто място при конструкторите след края на сезон 2022.

Испанецът не бе никак доволен от прототипа на Хонда за 2023 г. по време на тестовете във Валенсия. Той дори заяви, че няма как да се бори за титлата с такъв мотор.

Маркес изрази голямото си уважение към Хонда за начина, по който се е справила с трудния за него период, изпълнен с контузии. Испанецът не крие, че желанието му е да остане в отбора и след 2024 г. От друга страна, Маркес каза, че е готов да се премести на друго място ако от Хонда не му предоставят достатъчно добър мотор в бъдеще.

„Изпитвам голямо уважение към Хонда. Не трябва да забравяме че през тези две години бях контузен. Възхищавам се от начина по който говорят, както и начина, по който те се грижеха за мен. Той беше наистина специален“, каза Маркес.

„Знам, че това не беше нормално, но все пак беше специално. Точно затова винаги ще изпитвам пълно уважение към Хонда.“

„Но сега, в края на 2022-ра, мисля само за това да се върна на върха с тази марка. След това, разбира се, ако не мога да го направа и чувствам, че не разполагам с необходимите инструменти, ще се опитам да намеря най-доброто за мен. Това е нещо, което вече им го казах няколко пъти“, каза Маркес.

„Но сега искам да остана само в Хонда. Това е целта ми за момента. Но от друга страна, най-голямата ми цел винаги е да спечеля шампионата. Така че това е нещо, което ще търся в бъдеще.“

„По време на предишните преговори Хонда винаги беше първата опция за мен. Да ви кажа честно не говорех с нито един друг производител. Оттогава те изпитват огромно уважение към мен. Знаете, че ако нямате тяхното уважение става лошо.“

„Така че, да, нека да видим какво ще е бъдещето, Никога не се знае. Както казвам, Хонда си е Хонда. Мечтата ми е да остана там до края на кариерата си. Но не трябва да забравям, че най-голямата ми мечта е да отново да спечеля шампионата“, завърши Марк Маркес.