Начало MotoGP News Маркес не бърза да решава бъдещето си в MotoGP

Маркес не бърза да решава бъдещето си в MotoGP

215
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Марк Маркес не бърза да решава бъдещето си в MotoGP. Шесткратният световен шампион остава много спокоен и е фокусиран изцяло върху представянето си през сезон 2024.

Маркес една от ключовите фигури на пазара на пилоти за 2025 г. Испанецът има само едногодишен договор с отбора на Грезини Дукати. Следователно той може да премине в друг екип през следващия сезон без особени трудности

Бъдещето на Маркес в MotoGP ще зависи изцяло от резултатите, които постигна в следващите стартове. 31-годишният състезател може да бъде привлечен в заводския тим на Дукати. Марката от Болоня не потвърдила кой ще си партнира с Франческо Баная догодина. Сред потенциалните кандидати за това място са настоящият пилот на тима Енеа Бастианини, както и Хорхе Мартин и Марк Маркес. Вицешампионът за сезон 2023 дори намекна, че сезон 2024 ще бъде последният за него в Прамак.

Пазарът на пилоти ще се раздвижи доста бързо през следващите месеци. По-рано тази седмица Дукати обяви привличането на Фермин Алдегер. Младият испанец най-вероятно ще замени Мартин в тима на Прамак.

Очакванията са да има известни размествания и в заводските отбори. Въпреки това Маркес казва, че засега е съсредоточен само върху собствения си сезон. Той призна, че ще се появят още добри възможност, стига да постигне добри резултати на пистата.

„Разбира се, ситуацията ми е напълно различна от тази в миналото“, каза той, когато бе попитан за бъдещето си в четвъртък преди Гран при на Португалия.

„В миналото вече подписах договор за следващата година още през декември. Но в момента не бързам“, сподели Маркес.  „Искам да се концентрирам върху себе си, просто да се опитам да дам най-доброто от себе си на състезателната писта. Знам, че ако съм по-бърз, ще имам повече възможности да си избера по-добро място.“

„Но засега не искам да говоря за това нещо. Искам просто да се концентрирам върху себе си, върху това, което направих в Катар, както и върху това, което ще направя в Портимао.“

„Някои състезания ще бъдат по-добри, други – по-лоши. Аз се опитам да се справя на сто процента, защото знам, че в спорта е важно настоящето, а не миналото. Настоящето е такова, както е. Трябва да работя, защото има поне двама, трима, или четирима по-бързи състезатели от мен“, добави пилотът на Грезини Дукати.

Маркес направи силен дебют с мотор на Дукати. Испанецът финишира четвърти в Катар и беше много близо до подиума. Той каза, че подходът му е същият, както в Катар. Маркес също така е наясно, че сега за първи път през този сезон идва на писта, на която няма предварителни познания за мотоциклета на Дукати от 2023 г.

„Подходът към уикенда е абсолютно същият като този в Катар“, допълни той. Очевидно имаме нов факт, че ще отидем на състезателна писта в състезателен уикенд, който малко променя планирането. Още от FP1 трябва да съм в отлична кондиция и да съм бърз. Това беше най-трудното нещо в Малайзия и Катар [в тестовете].“

„В тези първи дни се борих малко, така че нека видим дали тук в Портимао мога да започна веднага на позиция в топ 10, за да скоча направо в QP2, което е основната цел. Нека да видим къде сме на едно напълно различно състезателно трасе спрямо Катар“, завърши Марк Маркес.