Начало MotoGP News Maркес се надява да няма проблеми със зрението в бъдеще

Maркес се надява да няма проблеми със зрението в бъдеще

726
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес призна, че проблемите със зрението, които го накараха да пропусне последните две състезания на сезон 2021, да не се появят и в бъдеще. Според пилотът на Хонда това е неговата ахилесова пета. 

Mаркес пропусна последните две надпревари в Алгарве и Валенсия заради проблем с двойно виждане, получен след катастрофа с тренировъчен мотоциклет. Марк постепенно се възстановяваше от проблемите с двойното виждане, появили се след катастрофа в клас Moto2 през 2011 г. Преди няколко седмици той и брат му Алекс завършиха еднодневен тест на пистата Алгарве в Португалия. Там те управляваха модификация на мотора RCV213-S.

Испанецът продължи тренировките с различни машини на Хонда във Валенсия. Завръщането му се случва след Гран при на Емилия Романя, където той и съотборникът му Пол Еспаргаро записаха първа двойна победа от 2017 г. насам. През цялата пауза Маркес е имал непрекъснати медицински прегледи и консултации, за да наблюдава развитието на своето заболяване.

Избирайки консервативен начин на лечение, вместо операция, Маркес започна предсезонните тестове на Сепанг напълно излекуван. Той призна, че склонността към този вид нараняване се свежда само до неговата физиология. Испанецът не изключи да има проблеми с двойното виждане и в бъдеще.

„Първият ми въпрос, който зададох на личния ми лекар беше: „Ако катастрофирам в Малайзия, каква е възможността да имам същия проблем“. Отговорът бе ясен- възможността е същата, каквато ще имам след две години“, каза испанецът.

„Нервът си е там и ако претърпя инцидент утре или катастрофирам след две години, щетите ще са едни и същи.“

„Мисля, че имам здрави кости, защото по време на всичките ми падания съм счупил само една кост на рамото. Но този нерв е много специфичен. Лекарите не знаят защо това е слабото ми място.“

Въпреки това Маркес беше един от състезателите, който имаше най-много падания миналата година. Той продължава кара на лимита, въпреки тежката травма на ръката, която на практика го извади от сезон 2020. Това оказва влияние върху подготовката му с новия мотор на Хонда, който е напълно различен спрямо миналогодишната версия. 

„Дълго време не карах машина от MotoGP. Не се чувствам комфортно на прототипа за 2022. Скоростта е налице, но се губи усещането за лимит. Опитахме няколко неща, но не са много. Исках да направя възможно повече обиколки“, добави той.

Докато възстановяването му от диплопията върви по план, испанецът все още изпитва проблеми с дясната си ръка, която счупи по време на Гран при на Испания 2020.

„Тази зима основният ми проблем бе двойното виждане. Погрижихме се за това, но не сме забравили и ръката.“

„Чувствам се по-добре, но трябва да съм по внимателен когато правя физически натоварвания. Целта ми е да запазя това ниво през цялата година“, завърши Марк Маркес.

Шесткратният световен шампион получи номинация за наградата Лауреус. Испанецът участва в категорията „Завръщане на годината“.