Начало MotoGP News Маркес вярва, че Баная е изцяло виновен за инцидента в Портимао

Маркес вярва, че Баная е изцяло виновен за инцидента в Портимао

249
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес коментира случилото се в Гран при на Португалия. Пилотът на Грезини Дукати вярва, че Франческо Баная е изцяло виновен за сблъсъка, който в крайна сметка съсипа състезанието на двамата световни шампиони.

Маркес и Баная стартираха във вчерашната Гран при на Португалия. Двамата пилоти имаха контакт в първата обиколка от надпреварата, но успяха да продължат безпроблемно.

С напредване на състезанието Маркес отново се доближи до Баная. Пилотът на Дукати започна да губи скорост и беше задминат от Педро Акоста. Новобранецът бързо се откъсна напред, докато Баная продължаваше да изостава.

Маркес изпревари Баная 3 тура преди финала. Испанецът обаче отвори малко повече вратата на завой №5. Това позволи на Баная да се гмурне и да опита изпреварване. Маркес обаче реши да затваря линията, което в крайна сметка доведе до удар между двамата. Така двамата шампиони си тръгнаха с 0 точки от надпреварата в Портимао

Стюардите на ФИМ разследваха инцидента и решиха да не налагат наказания. Това беше прието добре от Баная, който вярваше, че случката е „състезателен инцидент“.

Маркес също коментира сблъсъка в Портимао. Според 31-годишният състезател, вината е изцяло на двукратния световен шампион, който не е трябвало да бъде чак толкова агресивен в борба за петото място.

„Разбира се, невъзможно е двама пилоти да са на едно мнение един час след инцидента“, сподели Маркес.

„Когато ни извикаха, аз казах на стюардите, че това е състезателен инцидент на самата граница. Стюардите трябва да решат коя е границата.“

„В крайна сметка, разбира се, за мен това беше грешка от страна на Пеко. Това се отнася не само за инцидент. Той се опита да си върне веднага позицията. Добре, но това беше прекалено оптимистично и не се изключваше контакт.“

„Беше грешка, че се борихме толкова агресивно за пета, шеста позиция. Няма чак толкова голям значение дали ще спечелиш две точки повече или по-малко“, добави пилотът на Грезини Дукати.

„Баная страдаше много, особено със задните гуми. Когато остават три или четири обиколки в този случай знаеш, че ще загубиш позиция, така че не е необходимо да се връщаш в този агресивен режим. Той обаче не мислеше по този начин. В крайна сметка последствието е нула точки за него и мен“, каза още Маркес.

Запитан дали чувства, че другите пилоти подхождат по различен начин към битките с него, Маркес добави: „Не, не мисля така. Или не искам да мисля така. Те просто се борят. Пеко ми каза, че мисли за още две точки и за защита на позицията си.“

„В първите обиколки трябва да бъдеш агресивен. В последните обиколки може би също можеш да бъдеш агресивен, ако се бориш за победата. Но вчера моментът не беше такъв. Но добре, че той реши да предприеме нещо и със сигурност ще си вземе нужните поуки“, завърши Марк Маркес.