Начало Избрани Марко: Андрети настояваше Херта да остане в Индикар

Марко: Андрети настояваше Херта да остане в Индикар

652
0
Колтън Херта, Индикар
Колтън Херта, снимка Индикар

Колтън Херта едва ли ще премине във Формула 1 през сезон 2023. Американецът няма достатъчно точки, за да получи толкова необходимия суперлиценз. Без него той не може да се състезава в най-високото ниво на моторните спортове.

Херта бе обявен за тест пилот на Макларън малко преди старта на сезон 2022 в F1 и бе спряган за заместник на Даниел Рикиардо. След като британският отбор обяви привличането на Оскар Пиастри, пилотът от Индикар бе свързан с преминаване в Алфа Таури.

Ред Бул опита всичко възможно, за да успее да привлече в редиците си Херта. Австрийския екип дори поиска ФИА да направи компромис и да позволи на младия американец да се състезава във Формула 1.

Действията на Ред Бул не бяха одобрени от повечето отбори на стартовата решетка, както и от Стефано Доменикали. Според главния изпълнителен директор на F1, правилата важат за абсолютно всички тимове и не трябва да се правят никакви изключение.

В крайна сметка отборът от Милтън Кийнс се отказа от Херта и се насочи към Ник де Врийс. Нидерландецът направи фурор по време на първото си състезание във Формула 1 с Уилямс. Бившият шампион във Формула 2 и Формула Е потвърди, че е водил разговори с Ред Бул миналата седмица.

Междувременно д-р Хелмут Марко разкри още информация относно казуса с Херта. Съветникът на Ред Бул заяви, че ситуацията с 22-годишния състезател е по-сложна от очакваното.

„Андрети настояваше Херта да остане в Индикар. Заради това той отхвърли първоначалната ни оферта и искаше повече пари“, каза Марко.

Австриецът също така заяви, че връзките на Херта с Макларън са допълнително усложнение.

„Ако иска да дойде при нас, той трябва сам да уреди задълженията си към Макларън Рейсинг и Андрети Аутоспорт.“

Най-голямото препятствие обаче е липсващият суперлиценз. Затова Херта не завижда на Ник де Врийс. Нидерландецът притежава необходимия пропуск тъй като спечели титлата във Формула 2 през 2019 г.

„Той вече е на 27, 28 години. От друга страна това, което направи в Монца, привлече вниманието на много отбори“, сподели американецът

„Това е доказателство, че когато имаш шанс, трябва да се възползваш от него. Той го направи, така че се радвам за него.“

Херта също така добави, че има недовършена работа в Индикар.

„Има няколко неща, които аз и отбора трябва да подобрим“, Все още не съм напълно толкова достоен пилот, за да се боря шампионата. Тази година напълно го доказа.“

Въпреки това той смята, че пред него има бъдещи възможности да се появи в F1.

„Майкъл (Андрети) иска да ме вкара във Формула 1. Това също не е краткотрайно предложение. През следващите няколко години може да има още няколко възможности, например ако някой иска да продаде тима си или ако се появи напълно нов производител’, допълни Колтън Херта.