Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Аз съм независим и мога да си тръгна по всяко време...

Марко: Аз съм независим и мога да си тръгна по всяко време от Ред Бул, но огънят още гори в мен

1923
0
Хелмут Марко, Оливер Минцлаф
Хелмут Марко и Оливер Минцлаф; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко ще празнува 80-ти рожден ден в края на април 2023 г., но не възнамерява да се оттегля от спорта, заяви самият той. Австриецът е съветник на Ред Бул във Формула 1 и отговаря за програмата за млади пилоти. В компанията Ред Бул обаче настъпиха определени промени и това доведе до въпроси относно бъдещето на Марко там.

Смъртта на Дитрих Матешиц през октомври тази година доведе до реорганизация в управленската структура на Ред Бул

В компанията вече трима души отговарят за основните клонове на бизнеса. Оливер Минцлаф, който бе назначен за главен изпълнителен директор на „Корпоративни проекти и инвестиции“, ще отговаря за спортните проекти на компанията, включително Формула 1, където Ред Бул притежава два отбора – едноименният екип и Алфа Таури. Минцлаф бе в падока по време на последния старт от сезон 2022 в Абу Даби.

47-годишният Оливер Минцлаф е бивш лекоатлет – бегач на дълги разстояние. След приключване на активната си спортна кариера се занимава с маркетинг. В Пума стига до шеф на департамента за спортен маркетинг. От 2014 г. започва да работи за Ред Бул под ръководството на Жерар Улие и координира футболните дейности на компанията. През юни същата година е назначен за главен изпълнителен директор на футболния клуб Ред Бул Лайпциг. Малко по-късно заема и поста на Улие преди да поеме новата си длъжност. Минцлаф е човекът, с когото Марко ще трябва да общува оттук нататък.

„Изпълних задачата си благодарение на връзката си с Дитрих Матешиц – визионер, който разбираше всичко в голямата картина. За мен няма да е проблем ако атмосферата (в Ред Бул) вече не ми допада. Мога да си тръгна от днес за утре, но огънят още гори в мен. Този въпрос по принцип не ме тревожи. Аз съм независим и мога да си тръгна по всяко време“, заяви Марко

„И двата основни акционера са съгласни, че Формула 1 е най-силният инструмент на Ред Бул от маркетингова гледна точка. Това не се поставя под въпрос. Разговаряхме с тях, а скоро ще проведа дискусия и с Минцлаф“, допълни австриецът.