Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко мислел в края на 2012 г., че Хамилтън ще е по-малка...

Марко мислел в края на 2012 г., че Хамилтън ще е по-малка заплаха за Ред Бул в Мерцедес, отколкото в Макларън

3741
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Хелмут Марко казал на Ники Лауда в края на 2012 г., че Люис Хамилтън ще е свободен да отиде в Мерцедес, защото смятал, че английският пилот ще е по-малка заплаха за Ред Бул ако отиде в Бракли. Съветникът на екипа от Милтън Кийнс, който след броени дни ще навърши 80 години, разказа пред немския вестник „Билд“, че не е действал от загриженост за съперниците при разговора със сънародника си. Освен това призна, че преценката му в случая не е била точна.

„Дадох му малко информация за това, че Люис ще е свободен. Не съм бил алтруист, разбира се. По онова време мислехме, че Хамилтън ще е по-малка заплаха за нас в Мерцедес, отколкото в Макларън, където караше тогава“, разказа Марко

„В ретроспекция това бе напълно погрешна преценка. Тогава обаче нямаше как да се предвиди. С днешните си познания обаче, определено не бих сторил същото“, допълни той.

След присъединяването си към Мерцедес Хамилтън спечели 6 титли във Формула 1. За периода 2014-2020 г. единствено Нико Розберг взе веднъж короната през 2016-та, също с тима от Бракли. Розберг обяви, че се оттегля от спорта броени дни, след като триумфира в първенството. Той обясни наскоро напускането си със страх.

„Като пилот и световен шампион бях на върха. С новите си проекти обаче започвах от нулата. Това е интересно и любопитно. Тогава обаче се страхувах, че ако продължа, няма да съм достатъчно бърз. И че в някакъв момент нито един отбор няма да ме иска. Затова предпочетох да спра твърде рано, отколкото прекалено късно. Исках сам да взема решението“, коментира Розберг.

Междувременно бъдещето на Хамилтън и дали ще продължи да се състезава в Гран при е едно от темите, по които се говори от самото начало на сезон 2023. Настоящият договор на седемкратния световен шампион е до края на тази година. Една от теориите, които се обсъждат особено упорито, е присъединяване на Хамилтън към Ферари. Нито една от двете страни не е дала каквито и да било индикации за подобни намерения. Според Еди Джордан например присъединяване на британеца към Скудерията щяло да е фантастично.

„Има само едно място, където той може да отиде и това е Ферари. Мисля, че би бил фантастичен ход.“

„Според мен и Ферари, и Люис Хамилтън имат нужда от разтърсване. Ако Люис реши да продължи, смятам, че ще му е необходима промяна. За съзнанието, за карането, за всичко. Да учи италиански, да яде паста – това е друг свят. Винаги съм отбелязвал колко различен е тимът на Ферари спрямо останалите и би било страхотно да видя Люис в тази среда“, сподели бившият собственик на отбор от Формула 1.

„Ето защо бих искал да видя Хамилтън там за една-две години преди да се оттегли напълно. Помислете за отразяването. Би било изумителна история. Знам, че е малко вероятно да се случи, но пък е истинска мечта“, допълни Еди Джордан.