Начало Избрани Maрко разкритикува карането на Перес в Австрия

Maрко разкритикува карането на Перес в Австрия

2968
0
Серхио Перес, Хелмут Марко
Серхио Перес и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Д-р Хелмут Марко разкритикува карането на Серхио Перес в Австрия. Пилотът на Ред Бул опита да изпревари своя съперник Джордж Ръсел по време на първата обиколка от състезанието на Ред Бул Ринг. В крайна сметка се стигна до контакт, който изпрати мексиканеца в чакъла.

Перес бе много близо до състезателя на Мерцедес към спускането на четвърти завой. Мексиканецът продължи да се движи от външната страна, когато предното ляво колело на Ръсел се докосва със задна дясна гума на Перес. Този контакт доведе до завъртане на 32-годишния пилот на Ред Бул.

Британецът получи наказание от 5 секунди и 2 наказателни точки в пилотската си книжка. Същевременно Перес продължи участието си в надпреварата, но имаше сериозни поражение по пода на своя RB18. След няколко обиколки мексиканският състезател се оттегли от домашното състезание на Ред Бул Рейсонг.

Аз бях по-напред. От Джордж зависеше дали наистина ще контролира автомобила си. Явно той не успя да го направи, тъй като в крайна сметка се стигна до контакт.“

„Не можех да направя нищо друго“, заключи Перес. 

Съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко не бе впечатлен от карането на Перес. Австриецът заяви, че е предупредил своите пилоти да са много внимателни в този участък от трасето.

Казах им преди старта, че не трябва да се минава от външната страна в този завой, каза Марко пред Скай Спортс Германия. „Такава маневра е невъзможна.“

Това беше просто ненужно. И преди сме виждали подобни опити за изпреварвания. Просто не се получава.“

След това имаше много щети по пода на колата. Той можеше да бъде затворен с две обиколки от лидерите. Затова решихме да го извикаме в бокса и да съхраним ресурса на двигателя.“

Това не бе първият случай, в който Перес участва в инцидент на четвърти завой. Миналата година мексиканският състезател на Ред Бул се озова в зоната за сигурност след като имаше контакт с Ландо Норис от Макларън. Този инцидент беше идентичен със случката между Люис Хамилтън и Алекс Албон през 2020 г. Тогава британецът получи 5-секундо наказание, което го прати на четвърта позиция в първото състезание на Ред Бул Ринг.

Не мисля, че на Мерцедес им харесва, когато нашите автомобили ги задминават от външната страна на завой номер 4. Беше жалко, защото видяхте, че Чеко е по-напред.“

Това бе почти перфектно копие на инцидента между Хамилтън и Албон преди няколко години. Жалко, че не получаваме повече пространство в този участък от пистата“, допълни д-р Хелмут Марко.

След отпадането си в Австрия, Серхио Перес се смъкна на трето място във временното класиране и изостава с 57 точки от своя съотборник и лидер в шампионата Макс Верстатен. Между тях се намира Шарл Льоклер, който има аванс от 19 пункта пред мексиканеца.