Начало BG спорт Маршавелов, Влъчков, Методиев и Патенов на полпозишън в Стара Загора

Маршавелов, Влъчков, Методиев и Патенов на полпозишън в Стара Загора

395
0
Константин Маршавелов пред Румен Киров, снимки: Асен Илиев

Константин Маршавелов, Иван Влъчков, Йордан Методиев и Огнян Патенов ще стартират от полпозишън в своите класове Макси, Туринг Спорт и Лада на Писта Стара Загора. Състезанието е 4-и кръг от Националния шампионат на Затворен маршрут. Днес при слънчево и топло време се проведоха квалификациите, а утре са състезанията.

След много силна втора сесия в серия Макси първата позиция взе шампионът Маршавелов (КА-2, Мицубиши Лансър Ево 10). Той единствен слезе под 1:23 мин за обиколка. Сериозни проблеми във втората сесия имаха Румен Киров и Илия Царски.

Киров спря в края на правата преди последния завой с технически проблем, а Царя паркира в зоната за сигурност преди първия завой с предполагаем проблем с мотора. Преди това колата на панагюреца изпука много силно на 2 пъти на старт-финала и предстои да се разбере дали ще може да участва утре.

От проблемите на съперниците се възползва съотборникът на Маршавелов в КА-2 Венцислав Станев, който ще бъде до него в решетката утре на втора позиция. Лидерът в шампионата Пламен Камбуров (ЛВ-Авто рейсинг тийм, Мицубиши Лансър Ево 9), остана 3-и. Изоставането му спрямо Маршавелов бе над 1 секунда.

Иван Влъчков

В Туринг първата сесия бе белязана от инцидента на Кольо Карастоянов (КА-2, Хонда Сивик), при който колата му се запали в предната част. За щастие пожарът бе бързо угасен, но това означава край на уикенда за Карастоянов. След подновяването на сесията по трасето имаше още много масло и прах, заради което другите пилоти не натискаха особено.

Във втората обаче цялата газ даде Иван Влъчков (КА-2, Хонда Сивик) и записа време от 1:28.237 мин. Така той изпревари с 1.5 сек Димитър Кондев с Рено Клио, който бе най-бърз в първата квалификация. Трети на грида ще бъде Стоил Неков с Хонда Сивик, следван от Искрен Веселинов. Последният за първи път кара в тази серия.

Запалилата се кола на Карастоянов

„Напрегната квалификация със силна конкуренция и много пилоти“, обясни Влъчков.

„Можех да подобря още малко времето си, но прецених, че няма смисъл . Трасето бе доста хлъзгаво след разлятото масло. Новият шикан преди обратния завой към Метро не ми харесва.”

В серия Спорт първата позиция взе лидерът в първенството и миналогодишен шампион Йордан Методиев с Хонда Сивик. На по-малко от 1 десета зад него остана Александър Димитров-Пъчката (GREEN FOX MOTORSPORT, Хонда Сивик).

Трети на грида в този клас утре ще бъде Александър Антов също от екипа на „лисиците”, който изостана на 0.8 сек от лидера. След него ще са трима пилоти на АСК Стара Загора – Деян Куманов, Костадин Костадинов и Симеон Симеонов. За последния обаче не е ясно дали ще стартира, след като във втората сесия получи повреда в скоростната кутия и се удари.

Иван Лишев пред Огнян Патенов

В серия Лада в отсъствието на лидера в шампионата Крум Крумов, който има здравословни проблеми, убедително и двете сесии днес спечели Огнян Патенов (ЛВ-Авто рейсинг тийм, ВАЗ 2101). Той постигна най-доброто си време от 1:36.953 мин в първата сесия. За втората условията не бяха оптимални заради разлятото масло от колата на Карастоянов.

Втори ще потегли Иван Лишев (АСК Стара Загора, ВАЗ 2101), който също постигна най-доброто си време в първата тренировка. На града след него ще бъде Ивайло Симеонов (АСК Хобикар, Лада Самра).