Начало Избрани Маса не се отказва от намерението си да оспорва титлата от сезон...

Маса не се отказва от намерението си да оспорва титлата от сезон 2008

1424
0
Фелипе Маса, Люис Хамилтън
Фелипе Маса и Люис Хамилтън; снимка: Петер Нигаард

Фелипе Маса не се отказва от намерението си да оспорва титлата от сезон 2008. Според информация на сайта motorsport.com, бившият пилот от F1 ще стартира процедура, чиято цел е да провери дали са законни крайните резултати от тогавашната кампания.

По-рано този месец Маса обяви, че ще оспорва резултатите от сезон 2008 по съдебен път. 41-годишният състезател е бил „подтикнат“ да направи това действие от последните коментари на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на F1 разкри още информация за прословутата Гран при на Сингапур 2008. Тогава Нелсън Пике-младши умишлено катастрофира своя болид в стената. Така той извади кола за сигурност и помогна на тогавашния си съотборник в Рено Фернандо Алонсо, който в крайна сметка спечели състезанието

Инцидентът оказа огромно влияние върху битката за титлата- Маса остана извън зоната на точките, докато Хамилтън успя да финишира трети.

През 2009 г. подробностите за „Крашгейт“ станаха публично достояние. В резултат на това Рено получи двегодишна условна забрана за участие в F1. В същото време тогавашният директор на отбора Флавио Бриаторе и техническият директор Пат Саймъндс също бяха наказани.

Разследването на ФИА на събитията в Сингапур не откри никакви доказателства, които да сочат, че Алонсо и целият екип на Рено са знаели за плана за катастрофата или са помогнали за изпълнението му. Следователно ръководният орган прецени, че би било несправедливо да се промени резултатът от тогавашната надпревара.

Маса подкрепяше призивите на ФИА да анулира резултата от Гран при на Сингапур. Въпреки това Международният спортен кодекс на федерацията постанови, че класирането от всеки сезон се определя след приключване на церемонията по награждаването.

В началото на март Екълстоун разкри интересна информация за случилото се в състезанието на пистата Марина Бей. Британецът сподели пред f1-insider.com, че е трябвало да анулира резултатите от Гран при на Сингапур 2008. Така Маса е щял да стане шампион, а не Хамилтън.

Според motorsport.com, Маса вече е събрал екип от адвокати, които активно разследват случая в детайли. В същия доклад се посочва, че бразилецът вече няма да прави публични изявления по тази тема.

Нелсън Пике също инцидента от Гран при на Сингапур 2008. Бившият пилот от F1 и Формула Е заяви, че е бил „третиран като куче“ от тогавашния шеф на Рено Флавио Бриаторе и не е имал намерение да навреди на Маса.

„Беше заповед от тима да помогна на човек в отбора ни. Не да навредя на Фелипе Маса. Нищо подобно. Да, беше грешка. Аз бях в позиция да съм във Формула 1 след толкова много години мечти. Дойде Сингапур и бях изправен до стената, психологически погледнато. Много хора ме питат: „Би ли го сторил отново?“ Нормалният отговор е: „Очевидно не“. Но на онази възраст, по такъв натиск…“, разказа Пике младши.