Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Матешиц: Стартовете в Австрия ще са сигнал към целия свят, че състезанията...

Матешиц: Стартовете в Австрия ще са сигнал към целия свят, че състезанията са осъществими

1300
0
Дитрих Матешиц
Дитрих Матешиц; снимка: Мирко Щанге

Първите стартове от сезон 2020 във Формула 1, които ще са в Австрия, ще са силен сигнал към целия свят, че състезанията са осъществими, заяви Дитрих Матешиц. Формула 1 потвърди вчера 8 старта от ревизирания календар за тази година. Сезонът ще започне в началото на юли с две последователни надпревари на пистата Ред Бул Ринг.

Преди повече от десетилетие австрийският милиардер купи и реновира трасето в Шпилберг и заедно със съветника си Хелмут Марко бе основната движеща сила в страната за провеждане на F1 надпревари. Двамата използваха цялото си влияние през последните месеци, за да осигурят на Гран при одобрение за състезания това лято, след като шампионатът така и не стартира заради пандемията от COVID-19. Концепцията, която Формула 1 представи на австрийското правителство, ще се използва като пример и за останалите страни, където се планират кръгове от първенството.

„Нямаме търпение и за двата уикенда, както и за това уникално в историята на F1 предизвикателство”, коментира Матешиц

„Надпреварите на Шпилберг ще са вълнуващи и ще изпратят силен сигнал към целия свят, че състезанията са осъществими.”

„Ред Бул вложи всичките си усилия, за да може Гран при на Австрия да се осъществи и да се даде безопасен старт на сезона във Формула 1”, каза шефът на Ред Бул в Гран при Кристиан Хорнер.

„Трасето е фантастично и се радваме, че ще стартираме първенството на домашната си писта. Всички страни вложиха огромни усилия и стартовете на Ред Бул Ринг ще са пример за следващите надпревари. Проведоха се огромно количество дискусии с Либърти, ФИА и местните власти, за да се върнем към състезанията отговорно. Всички ще трябва да се постараем да спазваме въведените мерки.”

Надпреварите ще са без зрители. Формула 1 ще плати на пистите за организацията им. Мерките ще се контролират от местните здравни власти. Възможно е налагането на санкции за неспазване на предписанията.