Начало Рали Матон: Началото на сезона е особено трудно за Нювил

Матон: Началото на сезона е особено трудно за Нювил

29
0
Тиери Нювил

Тиери Нювил е изправен пред доста трудности в началото на настоящия сезон от световния рали шампионат, твърди шефът на Ситроен във WRC Ив Матон. Белгийският талант ще кара тази година като част от френския екип. Матон сподели преди първия кръг от първенството в Монте Карло, че 23-годишният пилот е част от стратегията за подготовка за момента, когато осемкратният шампион Себастиен Льоб ще сложи край на активната си спортна кариера.

Нювил отпадна от началната за сезона надпревара още в първия й ден, докато се движеше на осма позиция във временното генерално подреждане. Загуба на контрол върху DS3 WRC на заледен завой върху мост сложи край на състезанието за него в четвъртия етап. Повредите от удара не можеха да бъдат поправени навреме, а в Монте Карло няма суперрали.

За един млад пилот точно този старт е труден – може би най-трудният, като се има предвид, че той все още се учи, опознава тима и колата – сподели Матон. – На Тиери не му беше лесно. Няма да стане по-леко и по-нататък, защото веднага след Монте Карло идва Швеция, а състезанието там изобщо не е по-малко трудно. Началото на сезона определено е тежко за Нювил.

Белгиецът кара Пежо 207 S2000 през последните три сезона. През 2010 г. имаше и шест старта в Junior WRC (един от тях в България), като тогава управляваше Ситроен С2 S1600. В края на сезона бе седми с 40 точки. Миналата година спечели първата си победи – в рали Корсика през май.