Начало Moto News Маверик Винялес с рекорден полпозишън в Гран при на Сан Марино

Маверик Винялес с рекорден полпозишън в Гран при на Сан Марино

516
0
Винялес Ямаха
Маверик Винялес, снимка Ямаха
Пилотът на Ямаха Маверик Винялес спечели квалификацията за Гран при на Сан Марино в MotoGP. На пистата Мизано испанският пилот записа време от 1:31.411, което е нов рекорд на трасето.

Това е втори полпозишън за Винялес през сезон 2020, след този в Гран при на Австрия. Втори остана Франко Морбидели на 0.312 от времето на Маверик, а трети на 0.380 бе другия пилот на Ямаха SRT Фабио Куартараро. Квалификацията беше напълно доминирана от Ямаха, като първите четири позиции са за пилоти на японския производител.


В Q1 най-бързи станаха Пол Еспаргаро и победителя от надпреварата в Щайермарк Мигел Оливейра. Извън топ 12 бяха Брад Байндър, втория пилот на Дукати Данило Петручи и Такааки Накагами.

В Q2 борбата за първата позиция бе между четирите мотора на Ямаха. Първат най-добра обиколка записа Маверик Винялес, а Пол Еспаргаро катастрофира на завой номер 15 и заради това бяха развяти жълти флагове по трасето.

След това Куартараро подобри времето на Винялес и малко след това бе изпреварен от Валентино Роси, но френския пилот отново пое водачеството в квалифкацията.


След смяната на гуми Франко Морбидели записа невероятна обиколка и излезе начело. Зад тях борба за по-челни позиции водиха пилотите на Прамак Дукати. Но денят определено принадлежеше на Винялес. Пилотът на Ямаха бе изключително бърз и заслужено спечели квалификацията с време от 1:31.411, което е нов рекорд на пистата Мизано.Това бе втори полпозишън за Маверик тази година и общо единадесети в неговата кариера.

Първите четири места бяха за пилоти на Ямаха, което се случва за пръв път в историята на клас MotoGP. На втора редица завършиха Валентино Роси и пилотите на Прамак Джак Милър и Франческо Баная. След тях останаха състезателите на Сузуки Алекс Ринс и Жоан Мир, а топ 10 бе допълнен от Андреа Довициозо и Йохан Зарко (Авинтия Дукати).