Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес не е „напълно затворил вратата“ за Верстапен

Мерцедес не е „напълно затворил вратата“ за Верстапен

3046
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Мерцедес продължава да не обявява наследника на Люис Хамилтън. Според Тото Волф, екипът може да изчака още, преди да вземе това важно решение. Шефът на Мерцедес отново похвали Макс Верстапен и беше категоричен, че тимът не е „напълно затворил вратата“ за нидерландеца.

Мерцедес продължава търсенето на заместник на Хамилтън. Седемкратният световен шампион ще продължи кариерата си във Ферари, започвайки от 2025 г. Новината за трансфера на британеца в Скудерията изненада неприятно както Мерцедес, така и Карлос Сайнц. Испанецът ще отстъпи мястото си на Хамилтън след Гран при на Абу Даби

Сред потенциалните заместници на Хамилтън попадат имената на Сайнц, Андреа Кими Антонели и Валтери Ботас. Финландецът обаче призна, че няма намерение да се връща в тима от Бракли. Следователно борбата за това кой ще бъде наследник на Люис се води между Сайнц и Антонели. Италианецът има известно предимство, тъй като е част от академията на Мерцедес. Но от друга страна, той е прекалено млад и вероятно не е напълно готов за F1.

Мерцедес не крие интереса си и към Верстапен. По-рано тази година се появиха спекулации, че трикратният световен шампион може да се премести в Бракли догодина или през 2026 г. Верстапен има договор с Ред Бул до края на 2028 г. Въпреки това той може да си тръгне по-рано според някои клауза. Говори се, че той е крайно недоволен от борбата за власт, която се води в тима от началото на годината.

Верстапен на няколко пъти е казвал, че ще кара за Ред Бул през следващия сезон. Ръководството на тима също е категорично, че 26-годишният пилот няма да ходи в Мерцедес. Въпреки това германският производител продължава да „ухажва“ нидерландеца и да прави опити да го отмъкне.

Този уикенд Тото Волф за пореден път коментира темата за пилотския състав на своя отбор. Австриецът отново похвали Верстапен и беше категоричен, че „вратата за него остава отворена.“

„Оставаме заедно като един отбор – и в добри, и в лоши времена“, сподели Волф. „Знам с какво разполагам в лицето на нашия технически директор Джеймс Алисън и неговия мениджърски екип.“

„Така или иначе изглежда, че Макс най-силният пилот в момента. Ето защо винаги сме оставяли вратата отворена за него. В момента нищо не подсказва, че той ще напусне Ред Бул. Този отбор все още е еталонът и е много напред в шампионата. Защо изобщо Верстапен би искал да флиртува с друг отбор?“

Тази година Антонели кара във Формула 2. Италианецът изпитваше затруднения в първите си стартове с тима на Према. На Силвърстоун той спечели дългоочакваната си първа победа. По-рано днес Антонели триумфира и в основната надпревара на Хунгароринг. Въпреки това той има сериозно изоставане от лидерите и няма големи шансове за титлата

Въпреки колебливото представяне на Антонели в F2, Волф заяви, че Мерцедес е по-фокусиран върху данните, получени от частните му тестове с болиди от F1.

„Това е решение, свързано с данните. Когато погледнете Кими, ще видите, че отборът [Према] не е намерил добра почва тази година, което може да се случи“, заяви Волф пред Sky Sports.

„Той е седми в класирането. След него е Оли Беърман, който очевидно е много добър пилот, но е 14-ти. Не е казано, че единият е по-добър от другия. Но е ясно, че те се борят с колата в определени сесии.“

„Така че виждаме какво прави той в болида от F1 с нас. Това е най-важното нещо. Това се отнася за останалата част от пазара на пилоти. Има нещо инстинктивно, което ми казва „не бързай.“ Дори не мога да ви кажа какво е то“, завърши шефът на Мерцедес.

Бъдещето на Верстапен в Ред Бул ще зависи и от това дали Хелмут Марко ще остане. Нидерландецът неколкократно е казвал, че той може да си тръгне, ако 80-годишният австриец бъде уволнен или реши да се оттегли.

Наскоро се появи информация на няколко източника. Според нея, Марко е подписал нов договор и ще остане част от Ред Бул до 2026 г. Това на практика блокира намеренията на Мерцедес да отмъкне нидерландеца следващия или по-следващия сезон.