Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес F1 може да произвежда до 1000 апарата за обдишване дневно

Мерцедес F1 може да произвежда до 1000 апарата за обдишване дневно

1742
0
Мерцедес AMG HPP
централата на Мерцедес AMG HPP в Бриксуърт; снимка: Мерцедес

Тимът на Мерцедес във Формула 1 се включи в още един проект за производство на медицинско оборудване. Отборът вече полага усилия да помогне в овладяване на пандемията от COVID-19 заедно с още шест екипа в т.нар. Project Pitlane. Същевременно специалисти от Бракли си сътрудничиха с инженери от University College London (UCL) за създаване на апарат, с който да се обдишват пациенти, съобщи BBC.

Устройството е различно от респираторите, но може да окаже неоценима помощ на медицинския персонал в борбата срещу коронавируса

Нарича се Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). Такива апарати вече се използват в болниците, но и те като тези за обдишване са крайно недостатъчни. Реакцията на специалистите от университета и Бриксуърт бе изключително бърза и 40 устройства са подложени на тестове. Отговарящата за издаване на разрешителни за използване на нова медицинска апаратура агенция във Великобритания – Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) – вече е одобрила проекта. Ако резултатите от изпитанията са на ниво, в Мерцедес AMG HPP – департамента, където се разработват задвижващите системи за Формула 1 – могат да започнат производство до седмица с капацитет до 1000 броя дневно.

Всички процедури по отношение получаване на официално одобрение и производство в момента са максимално улеснени.

„По принцип развитието на медицинско оборудване отнема години”, коментира директорът на департамент Healthcare Engineering в UCL професор Ребека Шипли. „Ние приложихме процеса на reverse engineering (от англ. – обратно инженерство). Проучихме вече съществуващо по-просто устройство, за да започнем бързо и масово производство.”

Според информация от областта в Ломбардия, Италия около 50% от третираните със CPAP пациенти се повлияват благоприятно и не се стига до интубиране

Устройството е среден вариант между кислородна маска и апарат за обдишване.

„Общността на Формула 1 отговори по забележителен начин на призива за помощ”, каза управляващият директор на Мерцедес AMG HPP Анди Коуел. „Гордеем се, че бяхме в състояние да съдействаме на UCL за този проект.”