Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес няма да се оттегля от Формула 1, каза отново Калениус

Мерцедес няма да се оттегля от Формула 1, каза отново Калениус

1894
0
Ола Калениус
Ола Калениус; снимка: Мерцедес

Мерцедес няма да се оттегля от Формула 1, каза отново председателят на бордовете на Даймлер и Мерцедес-Бенц Ола Калениус. Тимът на щутгартския концерн вече спечели седма титла при конструкторите, а Люис Хамилтън взе шеста корона с отбора от Бракли. Договорите на английския пилот и шефа на екипа във Формула 1 Тото Волф обаче изтичат в края на настоящата година и все още не са подновени. Новият договор Конкорд освен това дава възможност за по-ранно излизане от спорта от крайната си дата. Това явно продължава да поражда съмнения относно бъдещето на Мерцедес в Гран при.

„Няма да напускаме Формула 1“, заяви Калениус

Той използва отново аналогията си с футболния клуб Байерн Мюнхен.

„Байерн са спечелили много шампионати, но това не означава, че ще спрат да играят. Ние също. В F1 тестваме хибридни технологии и нови горива.“

Междувременно Хамилтън сподели пред BBC, че има определени условия преди да сключи нов контракт с Мерцедес

„Би било страхотно да остана, искам да съм тук и се чувствам млад. Тази година обаче показа, че може да се работи от вкъщи. Сигурен съм, че в договора ще има много Зуум срещи, отколкото лице в лице, което ще означава по-малко летене за мен. Най-важно е времето с приятелите и семейството. Тази година нямах възможност да ги виждам много и това бе най-трудното изживяване“, обясни седемкратният световен шампион.

Хамилтън разясни и работата си по даване на възможности на хора от различни групи за увеличаване на разнообразието в спорта.

„Хората трябва да си спечелят позициите. Никой не желае те да им бъдат подарявани. Не искаме отборите да са принуждавани да наемат хора от малцинствени групи заради едното запълване на място. Искаме да създадем възможности за образовани специалисти. Необходимо е да разбера реалните проблеми. Работя с кралската академия по инженерство в Лондон. Провеждаме разследване, за да видим защо чернокожи деца не се занимават толкова с наука, технологии, математика. Какви са бариерите?“

Специални материали за това какво мисли да прави Хамилтън след края на кариерата си във Формула 1 и по какво прилича на Михаел Шумахер може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (242).