Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес обясни причината за слабата квалификация на Хамилтън в Остин

Мерцедес обясни причината за слабата квалификация на Хамилтън в Остин

1709
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка: Мерцедес

Екипът на Мерцедес обясни причината за сравнително слабата квалификация на Люис Хамилтън в Гран при на САЩ. Британецът се класира едва 5-и, докато неговият съотборник Валтери Ботас взе полпозишъна в Остин.

Главният стратег на Сребърните стрели Джеймс Ваулс разкри, че преди първите опити в 3-ата част на квалификацията, Хамилтън без да иска е премахнал предпазителя на превключвателя, който регулира използването на двигателя като спирачка.

„Проблемът дойде по време на първата му бърза обиколка в Q3, обясни Ваулс. – Под дясната ръка на пилота има малък превключвател, който регулира използването на мотора като спирачка. По принцип върху него има предпазител, но той случайно е бил премахнат.

И при всяко завъртане на волана, Люис е променял тази настройка. Това доведе до загуба на скорост през цялата обиколка. Механиците в бокса веднага забелязаха това и за вторите опити проблемът бе решен. Но първата му обиколка беше компрометирана.“

Според Ваулс при вторите излизания условията на пистата вече са били малко по-лоши заради промяна в посоката на вятъра и в температурата. И поради това всички пилоти в челото не можаха да подобрят времената си.

В крайна сметка Хамилтън завърши втори след много силно състезание и си осигури 6-ата световна титла. Съотборникът му Ботас спечели надпреварата, като изпревари Люис в края.