Начало Рали Местят щаба и закрития парк на рали България

Местят щаба и закрития парк на рали България

63
0

Щабът на рали България, както и закрития парк и медия центъра на състезанието ще бъдат преместени от първоначално планираното място в зоната за отдих на Порт Варна. Причината за тази радикална промяна са поройните валежи ((до 70 л. на квадратен метър), които преди дни превърнаха улиците на града в кални реки. Така че центърът на ралито ще бъде преместен в Техническият университет на града, на площадката пред който през миналата пролет бе закрития парк на рали Варна. 

”Всичко на едно място, такъв е спасителният вариант, каза за RallyXpress директорът на състезанието Слави Славов (на снимката). – Говорих с началника на пристанището, проблемът е, че това е стар кей, който няма отводняване, има пропаднала част и се налага да разкопава точно там, където по нашите планове трябваше да бъде мястото, предвидено за сервизния парк на рали България.“ 

След като потопът наводни Варна, сега е започнато аварийно изграждане на дъждовна канализация за откритата през миналата година нова зона за достъп. Това е районът между Първо и Второ кейово място на Порт Варна, който сега е урбанизиран и е превърнат в зона за почивка и развлечения.

„Пренаредиха паважа там, използваха павета, които са останали още от строителството на кея преди 120 години, като един митнически пункт, останал отпреди е бил използван за тоалетните на зоната, добави Славов. – Като всичко това, по проект, трябва да стигне до края на крайбрежния път, който идва от ж. п. гара Варна. Сега бедствената ситуация идва добре дошло за порта, защото сега започват и тоталния ремонт след взети спешни решения на ниво министър.”

Решението за спасителния вариант идва от областния управител г-н Стоян Пасев, който също по спешност прави връзката с новия ректор на Техническия университет – проф. д-р инж. Росен Василев, за да бъде преместен щаба на състезанието в даващата големи възможности сграда на учебното заведение. Към промяната на първата част от програмата на ралито е включено и промяната на мястото на церемониалния старт.

В графика първоначално е предвидено това да стане в петък, 27 май от 20:50 ч. пред Фестивалния и конгресен център Варна, а сега за мястото на атракцията, с която ще започне българския старт от европейския рали-трофей е определен площадът пред Катедралата на Варненската и Великопреславската епархия Свето Успение Богородично.