Начало Рали Мийк не очаква да се бори за победата в Швеция

Мийк не очаква да се бори за победата в Швеция

80
0

Водещият пилот на Абу Даби Тотал WRТ Крис Мийк заяви, че не очаква да се бори за победата в рали Швеция, 2-и кръг от първенството на WRC. Екипът му ще участва с три автомобилна в предстоящото идния уикенд снежно рали,.като зад волана на Ситроен DS3 ще бъдат още Крейг Брийн и Калид Ал-Касими.

Тази година се очаква предизвикателството на снежното рали да бъде по-различно, заради топлото време в региона през последните дни. То разтопи голяма част от снега и леда и за състезателните дни се очаква трасетата да бъдат доста меки, което е предпоставка за повече пързаляне на колите и грешки от страна на пилотите. А почти всяка една такава в Швеция означава затъване в снежните преспи, излизането от които не е никак лесно.

Мийк е участвал само два пъти в Швеция досега през 2014 и 2015 г, като завърши съответно 10-и и 7-и. През миналия сезон той беше близо до място на подиума, но в края излезе от трасето и затъна в снежните преспи на отсечката Финскоген.

„Вярно е, че нямам много опит в Швеция, но това е едно от любимите ми ралита, коментира Мийк. – Да караш при тези условия е уникално удоволствие. Трябва да караш себе си да натискаш повече, защото иначе тялото и умът ти казват да намалиш скоростта. Освен това трябва подложиш гумите на колкото може по-голям натиск. Така сцеплението се увеличава масивно. Трябва да си на лимита за да вземеш максимума от възможното, без да прекрачваш линията. Но за разлика от Монте Карло, не мисля, че тук ще можем да се борим за победата, защото още имам много да уча за тази настилка.”

За Брийн това ще бъде първо участие за екипа на Абу Даби Тотал WRТ в световните ралита. „Да карам кола, като тази на Ситроен от Световните ралита, е много важна възможност за останалата част от кариерата ми, заяви ирландецът. – За първи път ще карам в Швеция с кола от WRC. Знаме, че трябва да използвам шанса си и да покажа, че заслужавам мястото си в елита. Целта ми е да подобрявам представянето си по време на ралито и да не натискам като луд в първите отсечки. Ако завърша в топ 6, ще бъде фантастичен резултат.”