Начало Рали Мийк избра да тръгва десети, пилотите притеснени от прахоляка по етапите

Мийк избра да тръгва десети, пилотите притеснени от прахоляка по етапите

27
0
Крис Мийк

Крис Мийк (Ситроен, DS3 WRC) избра да тръгва от десета позиция по трасето на рали Австралия. Британецът бе най-бърз в квалификационната отсечка и така получи правото пръв да посочи стартово място.

Лидерът в генералното класиране Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC) ще тръгва по отсечките точно преди Мийк – девети. Редът от първо до осмо място пък е следният: Нейтан Куин, Халид Ал-Касими, Яри-Мати Латвала, Евгени Новиков, Мико Хирвонен, Андреас Микелсен, Мадс Остберг, Тиери Нювил.

Голяма част от пилотите пък изразиха притеснение от количеството прахоляк по отсечките в Австралия. Видимостта страда сериозно заради това, че той отнема доста време да се слегне. Затова състезателите поискаха автомобилите да бъдат пускани на старта с триминутна разлика, като изтъкнаха безопасността като причина. Организаторите обаче твърдят, че ако променят по този начин програмата, то ще се провали историческото им рали.

Трябва да ни пускат през три минути. Не става дума за нищо комерсиално, а за чиста сигурност – просто и ясно. Рискуваме си живота по тези пътища. Освен това трябва да мислим и за зрителите – коментира Мийк.

Остберг подкрепи колегата си, обяснявайки, че ако завали, няма да има проблем, но при липса на дъжд ситуацията е трудна. Той допълни, че пилотите са настоявали много сериозно за 3-минутни интервали, но организаторите отказвали да ги въведат.

Ако направим разликата при пускането на колите 3 минути, ще загубим веднага едно от поддържащите си събития. А да не забравяме, че точно те правят австралийския кръг от световния шампионат осъществим – заяви неназован представител на организаторите.

Наскоро стана ясно, че рали Австралия трудно осигурява необходимите за провеждането на надпреварата средства. Затова бе предложена нова схема на ротиране с Нова Зеландия, която обаче все още не е одобрена.