Начало Рали Мийк спечели квалификацията за рали Австралия

Мийк спечели квалификацията за рали Австралия

46
0
Крис Мийк

Крис Мийк (Ситроен, DS3 WRC) спечели квалификацията за рали Австралия. Пилотът, който в този старт кара на мястото на победителя от кръга в Германия Дани Сордо, започна по възможно най-добрия начин състезанието, което може да има голямо значение за по-нататъшното развитие на кариерата му. Британецът кара за френския екип във Финландия, а сега ще има право пръв да посочи от коя позиция иска да стартира в надпреварата.

Мийк измина 5,54-километровата отсечка за 2:39.268 мин – с 0,336 сек по-бързо от лидера в генералното класиране Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC). Трети се нареди Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), на 0,309 сек зад французина.

Нещата се подреждат перфектно за мен, тъй като тук всичко зависи от позицията за стартиране. Не е като във Финландия, тъй като етапът бе нов за всички ни. При изравнени условия бях сигурен, че мога да направя чисто бягане – зарадва се Мийк на финала.

Ожие определи своето представяне като прилично, но заяви, че е можел и да е по-бърз. Той може да спечели световната титла при пилотите за сезон 2013 г. още този уикенд, след като се препъна в домашния старт за тима си.

Нювил също смяташе, че е може да даде по-добро време. Белгиецът сподели, че е бил прекалено предпазлив на места. Рали Австралия е ново изживяване за него, в което той ще се постарае да установи стабилно темпо.

Местата от четвърто до десето в квалификацията заеха Мадс Остберг, Андреас Микелсен, Мико Хирвонен, Евгени Новиков, Яри-Мати Латвала, Халид Ал-Касими и Нейтан Куин.

Остберг избегна катастрофа в средата на дистанцията, когато удари голям камък с предната дясна част на Форд-а си. Микелсен се ядосваше, че е объркал първите завои и е преминавал по напълно погрешни траектории. Латвала пък се чудеше какво му липсва, след като според него бе направил добро каране, но времето му не показваше точно това.