Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мик Шумахер спечели първи точки в F1 кариерата си, Фетел в топ...

Мик Шумахер спечели първи точки в F1 кариерата си, Фетел в топ 10 на рождения си ден

3219
0
Себастиан Фетел, Мик Шумахер
Себастиан Фетел и Мик Шумахер; снимка: Хаас

Мик Шумахер най-накрая спечели първи точки в кариерата си във Формула 1. Пилотът на Хаас финишира осми в Гран при на Великобритания – пред Себастиан Фетел (Астън Мартин) и съотборника си Кевин Магнусен. Точно преди надпреварата на пистата Силвърстоун в немската преса се появиха анализи, че стартовете през юли са важни колкото за участието на Шарл Льоклер в битката за титлата, толкова и за бъдещето на сина на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Мик кара в Гран при от 2021 г. и тепърва ще преговаря с Хаас за оставане в F1.

„Много сме щастливи, особено като се има предвид, че потеглих от 19-та позиция. Казах, че имаме скорост, за да наваксаме и определено го демонстрирахме“, заяви Мик Шумахер.

„За отбора е още по-хубаво, че и двете коли са в топ 10. Аз лично съм доволен да се концентрирам върху наистина важното, тоест състезанията и карането“, допълни 23-годишният пилот, който в края на надпреварата направи опит да вземе седмото място от Макс Верстапен.

Кевин Магнусен и Гюнтер Щайнер отбелязаха, че тимът на Хаас не е можел да се надява на повече при стартови позиции от дъното на решетката

„Темпото ни в първия стинт не бе особено силно. Или поне сравнено със следващата серия, когато скоростта се подобри. При излизането на кола за сигурност аз реших да остана на пистата. Не знам дали беше правилно или не, но решението бе мое. И двете коли са в топ 10, което е страхотно. Прекрасно е да спечелиш прилични точки на този етап от сезона“, добави датският състезател.

Един от първите хора, поздравили Мик Шумахер след финала на Силвърстоун, бе Себастиан Фетел

Двамата са изключително близки. Четирикратният световен шампион имаше повод да е доволен и за себе си. Навръх 35-ия си рожден ден той първо кара Уилямс FW14B на Найджъл Менсъл, а след това взе точки след ужасната си квалификация миналата събота.

„Чудесно е, че взех точки на рождения си ден и в домашната Гран при на отбора. Особено като се има предвид откъде стартирах! (18-ти – б.р.) Като цяло мисля, че направихме прилично състезание. Стартът бе крайно хаотично. Потеглих наистина добре, но после се оказах притиснат и избутан – всички бяха така вследствие на катастрофата. Опитах да спра, но не можах да избегна контакта с Алекс [Албон]. Най-важното е, че всички са добре“, каза Фетел.

Съотборникът му в Астън Мартин Ланс Строл остана 11-ти. Според канадеца AMR22 имаше добро състезателно темпо.

„Все още разучаваме поведението на последните новости, но виждам потенциал за идващите стартове“, допълни Строл.