Начало Избрани Милиардер от Хонконг обмисля да създаде собствен отбор в F1

Милиардер от Хонконг обмисля да създаде собствен отбор в F1

2123
0
F1 2022 в Абу Даби
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Милиардерът от Хонконг Калвин Ло активно обсъжда възможността за създаване на нов отбор от Формула 1, който би могъл да се присъедини към стартовата решетка още през 2026 г. Не е тайна, че Ло е голям ентусиаст в областта на моторните спортове и има желание да присъства в F1.

От Формула 1 при всеки удобен случай изтъкват, че интересът към спорта е огромен – както от желаещи да организират надпревари, така и да създават нови отбори. Най-упорити засега бяха от семейство Андрети, чиито проект така и не бе одобрен. Това обаче явно не пречи на амбициите на други като далеч не толкова добре познатия хонконгски милиардер Калвин Ло.

В момента не се знае много информация за мистериозния за мистериозния инвеститор. Според различни източници, намеренията му да създаде първия нов отбор в F1 от близо десетилетие насам изглеждат сериозни.

Известно е, че роденият в Канада Калвин Ло е главен изпълнителен директор на най-големия животозастрахователен брокер в света. В момента се предполага, че той разговори с редица екипи и пилоти бранша за създаване на нова компания. 46-годишният бизнесмен разполага с лично богатство, оценявано на $1.7 млрд. (1.4 млрд. паунда). Ло може да оглави консорциум, включващ някои от най-богатите азиатски инвеститори, или пък да сформира отбор със собствени средства.

Хаас беше последният отбор, който влезе в световния шампионат. Това се случи в началото на сезон 2016. За момента ръководството на световния шампионат едва ли ще разреши нови участници преди най-рано до 2026-та. Тогава влизат в сила новите технически правила за задвижващите системи. До този момент Ауди потвърди участието си в F1 през сезон 2026. Германският производител ще си партнира с Заубер Моторспорт.

Информацията относно живота на Ло е оскъдна. Знае се, че той израснал, възхищавайки се на Михаел Шумахер по време на най-добрите години на легендата във Ферари. Изглежда, че сега милиардерът има намерение да се възползва от възможността да заеме собствено място сред елита на моторните спортове.

„Харесва ми, че F1 не е просто шоу на един човек, а по-скоро група от изключително талантливи хора, които се събират заедно. Вярвам, че всички те са отдадени на една цел“, каза Ло. „Във Формула 1 има постоянно добри отбори, но те не са в състояние да предложат правилния автомобил.“

Ло присъства на тазгодишното издание на Гран при на Сингапур през октомври. Преди това милиардерът е бил специален гост на състезания в Шанхай, Малайзия, Монреал, Мелбърн и др. През сезон 2023 F1 ще проведе рекордните 23 или 24 старта. Броят на надпреварите зависи от това дали Китай ще остане част от графика на спорта. В момента азиатската страна налага прекалено строги мерки срещу разпространението на COVID-19. Това на практика прави провеждането на надпреварата невъзможно.

Разширяването на F1 потвърждава убеждението на Ло, че в спорта има неизползвани възможности, които са навлезли в нова ера с нарастваща популярност и ново поколение фенове. Досега милиардерът и предприемач от Хонконг не е правил допускал грешки при своите инвестиционни стратегии. това предполага, че моментът на интереса към F1 му може да се окаже подходящ.

От друга страна, има едно голямо препятствие, което спира голяма част от тимовете, които искат да участват в шампионата. Това е входната такса от $200 милиона, която трябва да бъде платена, за да компенсира допълнителното разпределение на приходите след края на всеки един сезон. Тези пари ще бъде поделени между вече съществуващите отбори в F1.

Не е тайна, че Ло вече има връзки в спорта чрез някаква форма на участие с Уилямс. Макар да не отрича тези слухове, милиардерът от Хонконг е отказвал да предостави подробности поради споразумения за неразкриване на информация.

Калвин Ло е определян като един от най-големите колекционери на шампанско в Азия. Едно от доказателствата за богатството на застрахователния магнат е покупка от Франция на стойност $230 мл.