Начало Рали Мини потвърдиха участието си във WRC този сезон

Мини потвърдиха участието си във WRC този сезон

25
0
Дани Сордо

Отборът на Мини потвърди участието си в световния рали шампионат за сезон 2012 г. Екипът изпусна срока за подаване на заявки (19 декември) и водеше преговори с централата в Мюнхен и с ФИА за отсрочка, като резултатът е положителен според източници на Аутоспорт.

Очаква се официалното съобщение от тима да излезе в рамките на тази седмица. Мини ще е третият заводски отбор във WRC заедно с тези на Ситроен и Форд. Засега там ще кара Дани Сордо, Крис Мийк е оставен на изчакване и за първия кръг в Монте Карло е дадено място на Пиер Кампаня.

Ситуацията с Мини се влоши доста рязко миналата година след решението на BMW да се върне в немския шампионат за туристически автомобили. Мюнхенският концерн намали бюджета за световните ралита, като освен това се твърди, че в базата са недоволни от отразяването на сериите в Германия, както и от неразбориите с притежаващите търговските права North One Sports. Всичко това явно разколеба автомобилния производител колко да инвестира в програмата, която пък вървеше повече от добре и представянето на Мини бе далеч над очакванията през 2010 г.

Разбрахме, че има определени притеснения (от страна на BMW – б.р.) относно ситуацията на промоутъра и отразяването на спорта в Германия, но работим по въпроса – допълва източникът от ФИА.

Приоритетът е Мини да се включи със заводски тим, след като е станало ясно, че идеалният вариант – две коли, които да участват във всичките 13 кръга от сезона – е непостижим. В момента не е ясно също така какво ще е разпределението на участията, дали ще се кара в по-далечни (и съответно по-скъпи) дестинации като Нова Зеландия и Мексико.

Затруднения създават още търканията между BMW и Продрайв (които реално подготвят автомобилите Джон Купър Уъркс WRC за шампионата). Двете компании имат договор за тази и следващата година, но трудно постигат съгласие по редица въпроси. Коментар от когото и да е засега липсва.