Начало Рали Мини за първи път начело в надпревара от WRC

Мини за първи път начело в надпревара от WRC

52
0
Дани Сордо

Мини за първи път е начело в надпревара от световния рали шампионат, след като Дани Сордо излезе пръв във временното класиране във Франция в края на първия ден от състезанието там.

Испанецът бе най-бърз в последната осма отсечка и излезе пред Петер Солберг (Ситроен). Авансът му е секунда, а трети е Себастиен Ожие (също със Ситроен) – на 2,8 сек.

Денят започна драматично с отпадането на шампиона Себастиен Льоб и странната катастрофа на Кими Райконен, както и с излитания от трасето на пилотите на Форд Мико Хирвонен и Яри-Мати Латвала, довели до загуба на време.

Льоб се опасяваше, че повредата в двигателя му може да е тежка и има вариант да не може да стартира утре по системата Суперрали. Той обясни, че се появил предупредителен сигнал, след който потърсил информация от отбора какво се случва.

Не знам точно какви са вредите, но едва ли бих могъл да продължа – ще го дотроша окончателно. Надяваме се да е нещо поправимо, сензор или масло – допълни французинът.

Той не е завършвал в рали от юни 2009 г. – тогава катастрофира на Акрополис.

Междувременно в петия етап най-добро време постигна Ожие. По-малкият Себ кара с повреден шлюз за охлаждане на покрива на Ситроен-а си, а и каза, че е имало мръсотия по трасето, поради което не е натискал особено много.

Сордо и Солберг пък дадоха равни постижения в следващата отсечка. Ожие все още бе пръв в подреждането, но преднината му се топеше малко по малко, докато норвежецът му отне позицията с победа в седмия етап. Петер искрено се забавляваше и обясни, че когато автомобилът му е толкова добре подготвен, управлението е истинско удоволствие.

Сордо бе трети в този момент, но настъпи и неговият час. Проблем в колата на Ожие го забави – загуба на мощност, за която нямаше обяснение. Мигът обаче принадлежеше на Дани.

Наистина съм много, много щастлив. Работих толкова упорито за това и сега сме в чудесна позиция. Има още два дни, но днес се справихме наистина прекрасно. А да водим пред Ситроен в домашното им рали определено е страхотно – коментира Сордо, който до миналия сезон бе пилот на френската марка.

Състезателите на Форд постепенно си пробиваха път напред през целия ден и в крайна сметка бяха пети и шести – Латвала пред Хирвонен, но зад Крис Мийк с второто Мини.

 

Класирането в края на първия ден:

1.Дани СордоМини1:23:02.1 ч.
2.Петер СолбергСитроенна 1,0 сек
3.Себастиен ОжиеСитроенна 2,8
4.Крис МийкМинина 54,5
5.Яри-Мати ЛатвалаФордна 1:13.7 мин
6.Мико ХирвоненФордна 1:20.6
7.Арминдо АруйоМинина 2:23.1
8.Мадс ОстбергФордна 2:36.8
9.Денис КуиперсФордна 2:46.8
10.Хенинг СолбергФордна 3:18.0