Начало BG спорт Много битки и изненади за феновете предложи Писта София

Много битки и изненади за феновете предложи Писта София

817
0
Румен Дунев, Петър Стойчев, Йордан Йовчев, Димитър Илиев и Кубрат Пулев, снимка: LAP.bg

Днес на пътния възел край Бояна се състоя Писта София. Надпреварата беше първи кръг от националния шампионат на Затворен маршрут и се проведе при много добра организация от страна на БФАС и нейният председател Румен Дунев.

Зрителите имаха на какво да се насладят, като освен обичайните квалификации и състезания в 4-те класа, те имаха възможност да видят парад на ретро автомобили, професионалния картинги, състезателни машини от различни серии и импровизирана надпревара между трима легендарни български спортисти – Кубрат Пулев, Йордан Йовчев и Петър Стойчев, с автомобили Субару STI.

Стойчев, Пулев и Йовчев преди старта на импровизираната надпреварата на Писта София, снимка; LAP.bg

Сред гостите на събитието бяха бившият министър-председател Кирил Петков и бившият министър на спорта Радостин Василев. За организацията на събитието помагаха и рали легендите Владимир и Димитър Илиеви.

В серия Макси първи стартира Пламен Ангелов с Фолксваген Голф, който постигна най-доброто си време в първата тренировка, но още в началото бе изпреварен от Калин Бенчев със Субару Импреса. Последният обаче получи повреда в 13-ата обиколка и се прибра в бокса, а тур по-късно и Ангелов спря.

Така начело излезе Филип Бояджиев с Мазда 323 от Влъчков рейсинг тийм, който записа първа победа в този клас.

Филип Бояджиев с Мазда 323

Втори завърши Александър Томов със Субару Импреса (Джордан рейсинг), а трети Искрен Попов с Мицубиши Лансър Ево 9 (Дунев рейсинг). Заради проблеми с колите заявилите се за участие Николай Златков и Юлиян Телийски не можаха да се състезават днес.

В серия Туринг убедителна победа записа 6-кратният шампион Иван Влъчков с Хонда Сивик. Пилотът на ДАМАСЦЕНА-Алба Казанлък беше най-бърз и в двете квалификации. Така Влъчков потегли от полпозишън, следван от Стоил Неков също от ДАМАСЦЕНА-Алба Казанлък с Хонда Сивик и Иван Алексиев (Хонда Сивик).

Иван Влъчков с Хонда Сивик

Още преди старта в бокса се прибра Димитър Кондев с Хонда Сивик заради проблеми с автомобила. При потеглянето Иван поведе уверено, а Алексиев излезе на 2-а позиция пред Неков. Влъчков започна да върти страхотни обиколки, като подобри дори времето си от втората квалификация. След като натрупа голяма преднина, той намали темпото.

Зад него Алексиев държеше 2-ата позиция до 9-ата обиколка, когато получи технически проблем и отпадна. Така Неков стана 2-и, на която позиция и завърши, следван от Деян Георгиев с Опен Астра.

В серия Спорт победата взе Александър Антов (Джордан рейсинг тим) с Хонда Сивик, който бе с най-добро време след квалификациите. Той поведе и в надпреварата, а зад него битка за 2-ото място водеха миналогодишният шампион Йордан Методиев (Влъчков рейсинг тийм) и Александър Димитров-Пъчката (ДАМАСЦЕНА-Алба Казанлък), и двамата с Хонда Сивик.

Битката между Йордан Методиев и Александър Димитров-Пъчката в серия Спорт

Последният успя да изпревари Методиев, но 2 обиколки преди края проблем по всяка вероятност със скоростната кутия го принуди да спре. Така Методиев завърши 2-и, а трети се нареди Александър Димитров с Хонда Сивик от ДАМАСЦЕНА-Алба Казанлък.

В серия Лада на Писта София имаше много интересна битка между миналогодишния шампион Крум Крумов с ВАЗ 21074 и Дончо Дончев с ВАЗ 2107. Крумов (Гага Авала рейсинг) бе най-бърз в двете квалификации.

В състезанието обаче бе изпреварен от Дончев (Джордан рейсинг тим), който на финала надделя с по-малко от 1 сек аванс. Местата на подиума допълни Цветелин Велков от Дунев рейсинг с ВАЗ 2101.

Дончо Дончев с ВАЗ 2107