Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монтоя: Верстапен трябва да е умен и да трупа точки

Монтоя: Верстапен трябва да е умен и да трупа точки

2839
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен трябва да постъпва умно в битката за световната титла през сезон 2021 във Формула 1 и да трупа точки, заяви Хуан Пабло Монтоя. Колумбийският пилот обясни пред Моторспорт ТВ, че инцидентът между пилота на Ред Бул и съперника му от Мерцедес Люис Хамилтън в началото на Гран при на Великобритания е демонстрирал какво не трябва да върши нидерландецът.

„Макс е по-бърз. Люис знае, че той е пилотът, който сега трябва да поема рискове – иначе няма да вземе титлата тази година. А с този инцидент Хамилтън демонстрира колко много иска тази корона.“

„Верстапен трябва да е умен и да трупа точки. Можеше да свали крака от газта преди сблъсъка и да се задоволи с второ място. С добра стратегия можеше дори да спечели. Но той упорито гонеше победата и всички видяха колко точки му коства това“, обясни Монтоя

Верстапен отпадна от състезанието след удара. Хамилтън бе наказан с 10 секунди, след което навакса изоставането и спечели домашната си Гран при.

Монтоя каза също така, че харесва концепцията на спринтовата квалификация, защото допринася за повече оживление през състезателния уикенд.

„Винаги ще се намери някой традиционалист, който да мърмори: „Ние не правим така нещата!“ Но според мен е страхотно. Според мен всичко, което F1 върши в момента, е насочено към едно по-добро шоу“, допълни той.

Междувременно Нико Розберг се присъедини към анализите на станалото и се нареди сред настоящите и бивши пилоти, определили сблъсъка като състезателен инцидент. Мнението на световния шампион за 2016 г. е особено интересно, тъй като е бивш съотборник на Хамилтън. Двамата рядко стигаха до удари помежду си на пистата, но все пак се случваха. Един от най-запомнящите се бе в Гран при на Испания точно през шампионския сезон на Розберг.

„Беше състезателен инцидент. Бяха на ръба, което нормално в една битка за победа на Силвърстоун, в борба за шампионата и толкова близък двубой, когато си наясно колко е важно да си начело в края на първата обиколка. Нямам търпение за следващата част от дуела, защото станалото определено нагнети напрежението“, заяви Розберг.