Начало MotoGP News Морбидели отива в Прамак Дукати догодина

Морбидели отива в Прамак Дукати догодина

132
0
Франко Морбидели
Франко Морбидели, снимка Ямаха

Франко Морбидели ще продължи кариерата си в Прамак Дукати. Италианецът отваря нова глава в кариерата си, след като прекара последните пет кампании в семейството на Ямаха. Морбидели ще кара заводски подготвен мотор Дукати Десмоседичи GP24.

Морбидели направи дебюта си в MotoGP през 2018 г. с отбора на Mark VDS Хонда. Година по-късно той се присъедини към сателитния отбор на Петронас Ямаха SRT.

Морбидели имаше трудна първа кампания със малайзийския екип, през която не записа нито един подиум и бе победен от Фабио Куартараро През 2020 г. Морбидели подобри значително представянето си. Италианският състезател спечели три победи и се качи още два пъти на подиума. В края на сезона той стана вицешампион и бе изпреварен единствено от Жоан Мир

Морбидели остана част от тима на Петронас Ямаха SRT и през сезон 2021. Италианецът обаче продължаваше да кара мотор със спецификация от 2019 г. и записа един подиум в началото на кампания. После той получи контузия на коляното и да пропусне общо пет старта.

28-годишният състезател бе повишен в средата на сезон 2021, след като замени Маверик Винялес в заводския отбор на Ямаха. За съжаление, той така и не успя да оправдае очакванията и да повтори резултатите, които записа преди травмата.

В началото на август стана ясно, че Ямаха и Морбидели се разделят след края на сезона. Японският производител обяви, че Ринс ще заеме мястото до Фабио Куартараро. Испанецът на свой ред напусна LCR Хонда и бе заменен от Йохан Зарко. Опитният французин реши да си тръгне от Прамак Дукати след като прекара последните три години в тима. Това разбира се бе добра възможност за Морбидели да опита да се присъедини към италианския екип.

29-годишният състезател е протеже на Валентино Роси. Затова той бе свързван с отбора на седемкратния световен шампион в MotoGP. В крайна сметка обаче VR46 Дукати обяви, че ще разчита на Марко Безеки и Лука Марини за още един сезон. Така на практика опциите пред Морбидели бяха Прамак Дукати или Грезини Дукати.

Вчера стана ясно, че италианецът отива в Прамак Дукати през следващата година и ще си партнира с Хорхе Мартин.

„За нас е удоволствие да приветстваме Франко в нашия заводски подкрепян отбор Прамак Рейсинг за предстоящия сезон, карайки Десмоседичи GP“, сподели Джиджи Дал’Иня.

„Франко е много талантлив и опитен пилот и неведнъж се е доказал като силен и бърз. Неслучайно през 2020 г. той беше подгласник в MotoGP, печелейки три старта. Убедени сме, че заедно с екипа на Прамак и благодарение на нашата подкрепа, той ще може да покаже пълния си потенциал. Очакваме с нетърпение това вълнуващо ново приключение заедно“, добави генералният мениджър на Дукати.