Начало Moto News MotoGP: Блестяща победа на Валентино Роси в Каталуня

MotoGP: Блестяща победа на Валентино Роси в Каталуня

64
0

Валентино Роси спечели блестяща победа в Гран при на Каталуня. Това е втори успех за 9-кратния световен шампион  и 7-и на тази писта. На подиума на Доктора асистираха двамата пилоти на Repsol Honda – Марк Маркес и Дани Педроса.

Заради високата температура на пистата, пилотите на Monster Yamaha Tech 3, Дани Педроса (Repsol Honda Team) и Тито Рабат (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) избраха твърди гуми. Маркес стартира от първа позиция за първи път в домашното си състезание, но още на старта лидерството му бе отнето от Хорхе Лоренсо  (Movistar Yamaha MotoGP), който сякаш се изстреля от старта. След него бе Маркес, Дани Педроса, Андреа Яноне и Андреа Довициозо с Ducati, Валентино Роси и Маверик Винялес със Suzuki. Тогава започна щурма на доктора към първото място. Той и Винялес изпревариха двата мотора на Ducati.

След това Валентино атакува и с лекота изпревари Дани Педроса, след това Марк Маркес и дори съотборника си Хорхе Лоренсо, който водеше в състезанието. Така Доктора поведе в надпреварата. В същото време и Маркес, и Педроса изпревариха Лоренсо, който загуби скорост. Винялес също подгони Лоренсо и го изпревари.  В същото време Маркес започна да настига Роси. Зад тях Яноне започна да притиска Лоренсо. Настигна го на 17-ата обиколка и подготвяше атака. Той спря твърде късно на завой 10 и се блъсна в Лоренсо. Двамата паднаха и Лоренсо беше бесен на италианеца. Не можаха да продължат.

Отпред Роси и Маркес започнаха битката, която стана още по-оспорвана в последните  обиколки. Три тура преди края на първия завой Маркес изпревари Роси и поведе. Бе лидер обаче само една обиколка, тъй като на същото място на следващия тур Доктора си върна позицията. Двамата започнаха ново преследване, но Маркес явно се отказа от битката, пък и гумите му вече бяха износени. Трибуните избухнаха, приветствайки победителя Валентино Роси Накрая, след финала двамата се поздравиха. Очевидно враждата между двамата е изчезнала. Или пък не е толкова яростна. Дани Педроса направи подиума на Honda двоен. Това е втори подиум на Дани за този сезон.

Грешка на Винялес със Suzuki даде възможност на Педроса да мине напред. Така Маверик остана извън подиума, но пък се класира на чудесното 4-о място. Пети стана Пол Еспаргаро от екипа на Monster Yamaha Tech 3. След него – 6-и бе Кал Кръчлоу (LCR Honda). Топ 10 оформиха Андреа Довициозо (Ducati Team), следван от Алваро Баутиста (Aprilia Racing Team Gresini) – за първи път мотор от тази марка е в топ 10, Данило Петручи (OCTO Pramac Yakhnich) и Хектор Барбера (Avintia Racing).

Сега в шампионата има нов лидер – Марк Маркес, който е със 125 т., с 10 повече от Лоренсо. Хорхе остана без точки в Барселона. Трети в класирането е Роси със 103 т. На подиума Роси, Маркес и Педроса също бяха в черни фланелки с номера и инициалите на Луис Салом и надпис отпред „Завинаги в сърцата ни“. Всеки когато вземаше купата, поглеждаше към небето… Така бе отдадена почит към паметта на загиналия испански пилот.