Начало Moto News MotoGP: Баутиста с шокираща полпозишън на Сивръстоун

MotoGP: Баутиста с шокираща полпозишън на Сивръстоун

22
0
Алваро Баутиста

Алваро Баутиста най-изненадващо спечели своята първа полпозишън в MotoGP на квалификацията за утрешната Гран При на Великобритания на пистата Силвърстоун. Испанецът, който дойде тази година в екипа на Honda Gresini, след като два сезона кара за Suzuki, постигна първата си позиция 19 минути преди края на сесията с време 2:03,303. След това 10 минути преди края заваля и никой не можа да подобри времето си.
Това бе първата полпозишън за Gresini след тази на Марко Симончели, която стана r последна за покойния пилот. На вчерашните тренировки Баутиста бе трети, а тази сутрин – 5-и. От второ място ще стартира пилотът на Yamaha Бен Спийс, който изостана на 0.106 сек., а трети и последен на първа редица ще бъде световния шампион Кейси Стонър с Honda, който бе на 0.120 сек. от Баутиста.
На втора редица с четвърто време е лидерът в шампионата Хорхе Лоренсо с Yamaha, заедно с Дани Педроса (Honda) и Хектор Барбера с Ducati. Така цялата втора редица е испанска. Друг фаворит – Кал Кръчлоу не стартира в квалификацията, тъй като падна тежко на сутрешната тренировка и бе закаран в болница с контузия в глезена. Не е ясно дали от тима му ще вземат решения той да стартира утре от последно място на стартовата решетка.
Пилотите на Ducati – Валентино Роси и Ники Хейдън са без контузии след идентични катастрофи с висока скорост на. И двамата направиха катастрофите си здравото спиране за последния завой, който по ирония на съдбата е наречен Vale, кокто наричат Роси. Доктора взе резервния мотоциклет. Хейдън падна непосредствено преди дъжда, когато правеше бърза обиколка за първа позиция и ще стартира 7-и (+0.859 сек.), а Роси 10-и (+2.113 сек.).
Победителят в Moto2 от миналата година Щефан Бардъл, който също бе в болницата като Кръчлоу заради счупен пръст, се квалифицира със своя LCR Honda 9-и, след пилота на Tech 3 Yamaha Андреа Довициозо. Алекс Еспаргаро бе по-бърз от своя съотборник в Aspar Ранди де Пюние, който пък бе първи от пилотите със CRT, но на 2.980 сек. от Баутиста.
На Силвърстоун е първото състезание, където се изпробват новите спецификации сликове на Bridgestone. Лоренсо и Стонър са единствените пилоти, които тази година са печелили състезание, а също и единствените с победа на Силвърстоун, след като трасето бе върнато в календара през 2010 г.