Начало Moto News MotoGP: Dorna разясни новия формат на квалификацията

MotoGP: Dorna разясни новия формат на квалификацията

58
0
Moto GP

През този сезон в MotoGP ще има нов формат на квалификацията. Шефът на Dorna Sports Кармело Еспелета разясни как ще се процедира при новия формат. Според него, новият формат на квалификацията трябва да повиши зрелищността на шампионата и да направи процедурата по-състезателна. Форматът ще прилича да голяма степен на конкурентната серия WSBK.

От една страна, както в предишните години във висшия клас MotoGP ще има три 45-минутни сесии за свободни тренировки (Free Practice), които като преди ще бъдат две в петък и една в събота сутрин. Разликата е, че сега времето, показано от даден пилот по време на тези тренировки ще се зачита за попадането му в първата или втората квалификация (Qualification Practice 1 или 2).
Квалификация № 1 ще бъде за пилотите, които заемат местата от 11 до последно. Тази квалификация ще бъде 15-минутна. Двамата най-бързи пилоти от Q1 получават право да участват в Квалификация № 2 (Q2). В нея ще участват 12 пилоти – 10-те най-бързи от свободните тренировки и двамата най бързи от Q1. Q2 също ще бъде 15 минути и ще определи местата на първите 12 пилоти на стартовата решетка. Останалите 13 и повече места ще бъдат разпределени според постиженията на пилотите, показани от тях на Q1.
За да се приспособят към евентуални неочаквани промени или да си направят настройките, пред двете квалификации в събота ще има и Свободна тренировка №4 (Free Practice 4) с продължителност от 30 минути. По време на тази тренировка няма да се фиксира време и няма да влияе на резултатите на пилотите за квалификациите. Почивките между Free Practice 4, Q1 и Q2 ще бъдат по 10 минути.

Свободните тренировки и квалификациите в малките класове Moto2 и Moto3 няма да променят формата си и ще останат такива, както досега.