Начало MotoGP News MotoGP: Гран при на Индия се превърна в хаотичен кошмар още преди...

MotoGP: Гран при на Индия се превърна в хаотичен кошмар още преди тренировките на Буд Интернешънъл

325
0
Буд Интернешънъл, Гран при на Индия
снимка: Мерцедес

Кое е по-вълнуващо от надпревара в MotoGP? През последните няколко дни – да се гадае кой пилот ще стигне до Индия и дали изобщо ще има състезание там. Хаштагът #visagate се превърна в тренд в социалните мрежи, където основно представители на медиите споделяха тревогите и проблемите си. Отборите не могат, за да не уронват престижа на организаторите и Дорна, но информация и от тях се прокрадна в публичното пространство.

Проблемите с Гран при на Индия започват далеч преди настоящата седмица. Буд Интернешънъл Съркюит трябва да е домакин на първата в историята на световния шампионат по мотоциклетизъм надпревара в страната

Трасето е имало нужда от сериозни промени, тъй като не е мислено като писта за мотори. Не е ясно дали работата е свършена и Буд Интернешънъл не е официално хомологирана от ФИМ, както и дали днес ще получи такъв статут. Пилотите тепърва ще споделят какво мислят по въпроса. Или поне тези, които стигнаха до Индия. Състезанието може да се окаже застрашено, просто защото част от хората от отборите и дори някои състезатели не могат да излетят за там.

Проблемът с визите за влизане в Индия е огромен. На 18 септември – понеделник тази седмица – цели отбори не са имали визи, включително и доста пилоти, както и представители на медиите (журналисти, фотографи, телевизионни екипи). Темата започна да развива Саймън Патерсън от the-race.com, който съобщи, че негов приятел например получил виза, но с нечия друга снимка, докато други колеги вече си изпускали полетите заради липса на заветното разрешение за влизане в страната. Самият Патерсън нямаше виза, както и повече от половината падок. Всички документи са били подадени шест седмици по-рано към посочена изрично от Дорна агенция.

През нощта на понеделник срещу вторник Патерсън публикува в X (бившия Туитър) съобщение относно ситуацията с визите, гласящо следното:

„Понеделник, 23:41 часа: последната новост относно #visagate, е че Дорна игнорира целия процес, започнат преди шест седмици и трябва да кандидатстваме наново от нулата за нови визи. Чекинът на полета ми затваря след 14 часа.“

Не е ясно тази промяна в процеса дали е засегнала само представители на медиите или и отбори. При всички положения обаче е абсурдно който и да е да бъде каран да кандидатства повторно за виза след първоначално подадени документи към точно определена организация, посочена от администратора на шампионата. Разбира се, новото кандидатстване е придружено и с ново плащане.

Патерсън тръгна във вторник към летището без виза, надявайки се тя да пристигне преди да дойде време за паспортната проверка.

През това време публикува информация, че цял MotoGP заводски тим си е изтървал полета, включително пилота им звезда, но без да назовава имена. Пропуснали полетите си през уикенда и понеделник, но получили или надяващи се скоро да получат визи хора пък се опитваха да резервират места на следващи полети и хаосът започна да придобива плашещи размери

До днес три заводски екипа и пилотите им не бяха успели да потеглят за Индия. Хора от други отбори също не летят. Към момента не е ясно с колко души разполагат отделните екипи.

Патерсън извади късмет и три часа преди полета получи виза, която възторжено публикува онлайн. От Буд Интернешънъл пък пуснаха официално изявление, в което заявиха, че са издадени близо 500 визи – без уточнение кога.

„Екипите правят всичко възможно, за да може всеки пилот, отбор и технически официални лица да получат възможно най-рано виза“, се казва в изявлението, публикувано малко повече от денонощие преди официално насрочените петъчни тренировки.

Според организаторите „инцидентът“, както го наричат, бил неочакван.

„Причината, поради която се е наложило да работят „неуморно“, е, защото са започнали да придвижват визите месец, след като си изпратихме документите – седмица преди да пристигнем. Как точно това е „неочаквано“, когато календарът е обявен година по-рано? И сме кандидатствали за визи през юли?“, бе коментарът на Патерсън

Това обаче не бе последното „приключение“ на ирландския журналист. При пристигането в хотела, където запазил стая на 1 юли, той бил уведомен, че няма резервация. Същото се случваше и с други хора, което допълнително усложнява цялата ситуация около надпреварата в Индия. До сряда следобед все още има пилоти без визи за страната, които дори не са потеглили натам.

До 15 часа днес в Индия бяха пристигнали Маверик Винялес, Алейш Еспаргаро, Мигел Оливейра, Раул Фернандес, Франческо Баная, Лука Марини, Марко Безеки, Пол Еспаргаро, Хорхе Мартин, Йохан Зарко, Фабио Куартараро, Франко Морбидели, Джак Милър, Такааки Накагами, Щефан Брадл, Фабио ди Джанантонио, Алекс Маркес и Аугусто Фернандес. Марк Маркес, Жоан Мир и Брад Байндър летят. Не е ясно какво е положението с пилотите в Moto 2 и Moto 3. Дори всички състезатели да пристигнат обаче, екипите също трябва да са на пистата. Дали това ще се случи, все още не е ясно.