Начало MotoGP News MotoGP изважда от употреба номера на Валентино Роси

MotoGP изважда от употреба номера на Валентино Роси

1371
0
Валентино Роси
Валентино Роси, снимка Ямаха SRT

Знаменитият номер 46 на Валентино Роси ще бъде изваден от употреба. Toва ще се случи по време специална церемония в уикенда за Гран при на Италия на пистата Муджело.

Деветкратният световен шампион превърна яркожълтата си табела 46 в икона на моторните спортове през 26-сезонната си кариера в Гран при. 

Роси спечели общо девет световни титли в трите класа на световния шампионат на MotoGP, включително седем във висшия клас. Италианецът записа общо 115 победи в състезания от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Италианската легенда се оттегли от MotoGP в края на сезон 2021. В момента той  се състезава на пълен работен ден в GT World Challenge Europe с екипа на WRT Ауди.

Въпреки че никога не е изразявал желание номерът му да бъде отнет, дори и когато спре да се състезава, MotoGP обяви, че Роси ще присъства на церемонията в Муджело след две седмици, за да оттегли номера си. 

Номер 46 ще бъде изваден от употреба в клас MotoGP по време на уикенда на пистата Муджело.

Синоним на деветкратния световен шампион и легенда на MotoGP Валентино Роси, номерът ще бъде отпратен със стил в предстоящата Гран при на Италия“, се казва в изявление на MotoGP.

Церемонията по оттеглянето на номер 46 ще се състои на старт-финалната Това е точно преди старта на квалификацията.“

Роси ще присъства на тържеството по почитане на неговото наследство и пенсиониране на номера му, след като в продължение на 26 сезона на успехи в MotoGP в Залата на славата на легендите той се състезаваше с номер 46 Той създаде една от най-разпознаваемите визитни картички в световния спорт.“

Оттеглянето на състезателни номера обикновено се прави за пилоти, които са загинали по време на състезание. През годините в MotoGP бяха изведени от употреба номерата на Ники Хейдън (69), Шоя Томизава (48) Марко Симончели (58) и др.

Първият пилот, чийто номер бе пенсиониран, бе този на световният шампион за 1993 г. в клас 500 куб. см Кевин Шванц (34). Той бе е изваден от уважение към кариерата му.

Малко преди оттеглянето си през миналия сезон Роси беше официално приет в Залата на славата на MotoGP. По време на уикенда на Херес, бившият му съотборник и трикратен световен шампион Хорхе Лоренсо също се присъедини към легендите в кралския клас.