Начало Moto News MotoGP: Кръчлоу с първа полпозишън в кариерата си

MotoGP: Кръчлоу с първа полпозишън в кариерата си

31
0

Британският пилот Кал Кръчлоу ще стартира от първа позиция в утрешната Гран При на Холандия. Това е първата полпозишън в кариерата на пилота на Monster Yamaha Tech 3, който е на първа позиция с Марк Маркес (Repsol Honda Team) и Щефан Брадъл (LCR Honda MotoGP). Световният шампион Хорхе Лоренсо няма да стартира в състезанието, след като си счупи ключицата и бе опериран тази нощ в Барселона. От тима му обаче съобщиха, че той ще дойде в Ассен тази вечер за да бъде заедно с отбора си.

Квалификацията за 65-ата Гран При на Холандия от световния шампионат бе драматична. Няколко пилоти излизаха начело в класирането, но веднага след като ставаха първи, губеха позицията си. Дъждът валеше по-рано през деня, но когато се разпределяха местата на решетката, пистата беше суха.

Валентино Роси от Yamaha Factory Racing, Брадъл и Маркес бяха пилотите, заставали начело, преди Кръчлоу да постигне времето си за първа позиция 1:34.398. Кал е първият британски пилот, който застава начело на решетката в MotoGP след Джеръми Макуилямс на Филип Айлънд през 2002 г. След него Маркес се квалифицира в топ 3 за първи път от Льо Ман, а носителят на титлата в Moto2 за 2011 г. – Щефан Брадъл стартира за първи път от първа редица във висшия клас.

Дани Педроса с Honda искаше да вземе трета поредна полпозишън, но катастрофира на De Bult 6,5 мин. преди края на квалификацията и остана 5-и, след Роси, който стана 4-и за второ поредно състезание, а след него беше Брадли Смит от Tech 3, като допълни втора редица. Шестото място за Брадли е най-добрата му квалификация откакто е във висшия клас.

На трета редица застана Алекс Еспаргаро (Power Electronics Aspar), който пък е най-добре квалифициралия се пилот със CRT машина, откакто съществува категорията. Добър ден имаше и неговият съотборник Ранди де Пюние, който бе най-бърз в Q1, като ще стартира 9-и.

Q1 бе пълна с изненади, тъй като Андреа Яноне (Energy T.I. Pramac Racing) катастрофира, след като се бореше да попадне в топ 12, но не можа да влезе и остана на 13-о място. Авдреа Довициозо (Ducati Team) стана 15-и и това е най-лошата му стартова позиция, откакто дойде във висшия клас през 2008 г.