Начало MotoGP News MotoGP намалява опциите за избор на гуми за сезон 2023

MotoGP намалява опциите за избор на гуми за сезон 2023

271
0
Гуми за MotoGP на Мишлен
снимка, Мишлен

MotoGP намалява възможностите за избор на гуми за състезателните уикенди от сезон 2023. Тогава пилотите ще имат на разположение само две смеси на Мишлен във всеки един състезателен уикенд.

Съгласно настоящите правила доставчикът на гуми за MotoGP  предлага три варианта за състезателен уикенд. Те са мек, среден и твърд, които са съобразени с особеностите на пистата.

След консултация с пилотите от MotoGP, Комисията за Гран при (GPC) реши, че от 2023 г. броят на предлаганите гуми за всеки уикенд ще бъде намален на две. По този начин ще се предлагат само по-мека и по-твърда гума. Конкретните характеристики на смесите ще се определят преди всеки кръг.

Вече беше обявено, че разпределението на задните сликове ще бъде променено от 2023 г.“, се казва в изявление на GPC.

Състезателите от MotoGP ще могат да използват същия брой гуми, както в момента (12). Броят на опциите ще бъде намален, за да се намали броят на смесите. които се произвеждат и транспортират от Мишлен, но в крайна сметка не се използват.“

Понастоящем Мишлен предоставя три варианта на задни гуми за всяка Гран при. Пилотите имат право да използват 12 задни гуми. Максимумът е шест меки, четири среднотвърди и три твърди.“

„Наскоро беше проведено проучване сред всички отбори от клас MotoGP, за да се определи бъдещото разпределение на гумите. Преобладаващото мнозинство подкрепи следното:

От 2023 г. нататък на всяко състезание ще има само две спецификации за задни гуми за суха писта.“

„Всички състезатели ще имат еднакво разпределение на смесите- седем от по-мекия вариант и пет от по-твърдия вариант.“

Мишлен ще вземе решение кои спецификации ще се използват за всяко събитие. Опциите са софт и медиум, медиум и хард или софт и хард.“

Съответно Комисията за Гран при потвърди, че от сезон 2023 г. разпределението на задните гуми за всеки пилот от MotoGP за всяко състезание ще бъде пет чифта от едната смес и седем от другата.