Начало Moto News MotoGP: Нов триумф на Лоренсо в Барселона

MotoGP: Нов триумф на Лоренсо в Барселона

44
0

Хорхе Лоренсо спечели Гран При на Каталуня за трети път в последните четири години. Шампионът победи двамата пилоти на Repsol Honda Team Дани Педроса и Марк Маркес. Валентино Роси стана четвърти, след като 8 пилоти отпаднаха от състезанието, включително и Кал Кръчлоу, който падна на 6-тата обиколка.

На квалификациите вчера Педроса счупи рекорда на Кейси Стонър от 2008 г. и спечели първа позиция в своята Гран При номер 200. Той обаче веднага след старта загуби лидерството от изстрелялия се напред Лоренсо и никога не можа да го настигне. Същото важи и за Маркес, който пък не успя да притисне съотборника си.

Преди две седмици в Италия Лоренсо спечели втората си победа, а сега стана първият пилот, спечелил три победи през сезон 2013. Хорхе изостава само на 7 точки от лидера в шампионата Педроса. Освен това той поведе с повече от секунда преднина пред двамата пилоти на Honda 4 тура преди края. Пилотът на Yamaha Factory Racing вече е на 7-о място в класацията по брой на победи във висшия клас. С 26 първи места той изпревари световния шампион за 1993 г. Кевин Шванц. Педроса пък направи невероятен екшън и битка с Маркес в предпоследната обиколка. На завой 4 Маркес се изплаши, той като бе на границата да загуби контрол на предницата на мотоциклета си и да падне. Той обаче успя да намали разликата между себе си и Дани от 6 десети до само 6 стотни. Това е сериозно постижение, тъй като Марк стартира 6-и.

Полза от драмата на Кал Кръчлоу (Monster Yamaha Tech 3) и на Ники Хейдън (Ducati Team), които имаха независими инциденти на 10-ата обиколка, извади Щефан Брадъл. За втори пореден път той завършва в топ 5, докато Брадли Смит (Tech 3) постигна най-добър собствен резултат при кралете – 6и. Същото важи и за Колин Едуардс, който стана 9-и и постигна най-доброто класиране за себе си и за своя тим NGM Mobile Forward Racing за 2013 г. Най-добре класиралият се пилот от категорията CRT обаче за шести път през този сезон е Пол Еспаргаро (Power Electronics Aspar), който за второ поредно състезание завършва 8-и. Алваро Баутиста (GO&FUN Honda Gresini) катастрофира в първата обиколка, след като искаше да изпревари Валентино Роси. В чакъла на завоя La Caixa излетяха още Майкъл Лавърти (PBM) и Микеле Пиро (Ignite Pramac Racing), който обаче успя да финишира и то 10-и.

Шест старта от началото на сезон 2013 в MotoGP, Дани Педроса води на Хорхе Лоренсо със 7 т. В шампионата на конструкторите  Yamaha излезе начело с 4 точки пред Honda.