Начало Moto News MotoGP: Стонър – световен шампион!

MotoGP: Стонър – световен шампион!

79
0
Кейси Стонър,Хонда

Кейси Стонър с Honda е новият световен шампион в MotoGP! Австралиецът спечели втората си титла във висшия клас пред хиляди свой фенове на домашната си писта Филип Айлънд на точно на 26-ия си рожден ден. Това е петата му поредна победа в Австралия.
Стонър трябваше да завърши сред първите шест, за да спечели титлата, тъй като основния му конкурент Хорхе Лоренсо с Yamaha падна по време на warm-up сесията и счупи четвъртия пръст на лявата си ръка. Кейси, който спечели всички сесии в състезателния уикенд за Гран При на Австралия, стартира от първа позиция и даде всичко от себе си, за да завърши състезанието по шампионски с най-бърза обиколка и победа. Така със забележителен хеттрик и спечелването на короната австралиеца ознаменува рождения си ден. Той донесе първата титла на Honda след 2006 г., когато шампион стана Ники Хейдън. Победата на Стонър донесе и титлата на Honda при конструкторите два кръга преди края на шампионата. Стонър каза след финала: Не мога да се представя в един ден да ми се случат толкова чудесни неща – това е моя рожден ден, петата ми победа на пистата у дома и моята втора световна титла! Това е един сезон – мечта. Благодаря на всички!
Подиумът в Австралия бе изцяло от пилоти на Honda. Кейси пресече финала с 2.210 сек. пред Марко Симончели (San Carlo Honda Gresini Team), а трети стана Андреа Довициозо (Repsol Honda). Състезанието завършиха само 10 пилоти. Четвърти бе Дани Педроса, следван от Колин Едуардс, Ранди Де Пюние. Ники Хейдън, Тони Елиас и Лорис Капироси завършиха на една обиколка след победителя, а последен на два тура бе Карел Абрахам.
Шампионът Стонър дойде в Гран При в екипа на LCR Honda през 2006 г. и премина в Ducati на следващата, като веднага стана шампион. За италианския тим Стонър спечели 23 състезания от 2007 до 2010 г., преди да премине в Repsol Honda и да спечели 9 победи от 16 кръга досега.