Начало Рали М-Спорт отбеляза 100-ния произведен Форд Фиеста R5, представи новия Фиеста R2

М-Спорт отбеляза 100-ния произведен Форд Фиеста R5, представи новия Фиеста R2

43
0

М-Спорт отбеляза производството на стотния Форд Фиеста R5 и представи новата еволюция на Фиеста R2.

Модификацията R5 бе показана в средата на 2013 г. и от тогава досега се превърна в един от най-успешните модели на компанията. Този автомобил спечели редица успехи в надпреварите, в които участва досега – последната от тях бе победата на Кайетан Кайетанович в Янеррали (Австрия). Вече се провежда програма за различни подобрения по колата, които ще бъдат въведени в края на април тази година.

Фиеста R5 се използва в 28 страни досега, като от М-Спорт обявиха, че поръчки продължават да идват. Шефът на компанията Малкълм Уилсън обяви, че всички са невероятно горди с един от най-успешните си проекти.

Междувременно бе представена новата еволюция на Фиеста R2, която също ще бъде завършена през април. Този автомобил се появи за първи път през 2009 г. е първият глобален рали модел на М-Спорт. Последната му версия е с промени по окачването, спирачките и трансмисията. Двигателят на Форд също е преработен с техническото сътрудничество на специалистите от Форд. Агрегатът 1.0 л Ecoboost е трикратен носител на титлата „Международен мотор на годината” – за 2012, 2013 и 2014 г.

Първите развойни тестове започнаха в края на 2014 г. Последните проби бяха проведени от шампиона в Drive DMACK Fiesta Trophy Сандер Парт в частния изпитателен център в Грейстоук Форест.

Състезателният дебют на колата ще е през май в тазгодишното издание на Drive DMACK Fiesta Trophy. Целта на сериите е да са достъпен вариант за новоизгряващи пилоти, които искат да натрупат опит. Пилотите карат идентични Форд Фиеста R2 в пет кръга, които са част от WRC програмата (Португалия, Полша, Финландия, Германия и Испания).

– Първоначалните тестове бяха много окуражаващи, като развитието ще продължи в следващите месеци – коментира Уилсън. – R2 е един от най-успешните ни модели. Новата еволюция е с подобрения в почти всички аспекти.

Парн каза от своя страна, че е усетил подобренията в момента, в който е седнал зад волана:

– Има множество малки новости във всяка област и цялостният резултат без съмнение е крачка напред.