Начало Рали М-Спорт ще отбележи 250 WRC старта в Австралия

М-Спорт ще отбележи 250 WRC старта в Австралия

42
0
Мико Хирвонен

Екипът на М-Спорт ще отбележи своя старт №250 в световния рали шампионат в предстоящата надпревара в Австралия, десети кръг от тазгодишното първенство. Отборът има три победи там с Мико Хирвонен.

– Трудно ми е да повярвам, че предстои 250-ото ни състезание – коментира шефът на М-Спорт Малкълм Уилсън. – Това е значително постижение в историята ни и доказателство за упоритата работа и отдаденост на всеки един човек в екипа – и в отбора, и във фабриката. В тези близо 250 надпревари сме се радвали на повече от 200 подиума с различните си пилоти, над 50 победи и две световни титли с Форд.

Хирвонен припомни, че в Австралия спечели първата си WRC победа – през 2006 г. Финландецът и навигаторът му Ярмо Лехтинен пазят прекрасни спомени от състезанието.

– На моменти сме имали късмет там, но отсечките са фантастични, а някои са наистина много подобни на тези във Финландия. На моменти имаме усещането, че сме си у дома! Етапите като цяло са бързи, но в горите има и по-бавни секции. Самата настилка е трудната за овладяване част. Позицията на стартиране е важна, тъй като чакълът е неутъпкан. Става невероятно хлъзгаво, ако вали. На сухо пък има доста прахоляк. Предизвикателствата са налице, независимо какви са условията, но преди всичко е страхотно удоволствие. Другата седмица със сигурност ще гледаме към подиума. Няма причина да не постигнем тази цел и нямам търпение да изляза на трасето – допълни Мико.

Рали Австралия е ново състезание за Елфин Еванс. За него основната цел ще е да се запознае с етапите и да установи добро темпо на тях.

– Имам известен опит – карах с Форд Фиеста R2 в Нешънъл Кепитъл Рали миналата година, но тази надпревара ще е нещо напълно различно. Постарахме се да се подготвим колкото се може по-добре. Гледах видео клиповете на организаторите, за да придобия представа за отсечките, но всъщност нищо не може да се сравни с опита от първа ръка. Със сигурност ще ги обсъдя с Мико, който има много успехи там. Съветите му са наистина ценни за новите за мен надпревари. От видяното досега изглежда, че няма място за грешка – особено в по-тесните участъци в горите. Ние трябва да стигнем финала на ралито и да натрупаме опит за догодина. Ще се концентрираме върху нашето си състезание – обясни британецът.