Начало Рали М-Спорт представи Форд Фиеста WRC за следващия сезон

М-Спорт представи Форд Фиеста WRC за следващия сезон

136
0

М-Спорт стана вторият отбор от световния рали шампионат, който официално представи автомобила си за следващия WRC сезон. От екипа определят задвижвания с Ecoboost агрегат Форд Фиеста WRC като иновация, базирана на серийния модел Фиеста за 2017 г.

Форд Фиеста WRC 2017 е създаден спрямо новите технически правила, въведени от ФИА. Според хората на Малкълм Уилсън новата кола напомня на легендарните автомобили от група В. Тя произлиза от отлично семейство, тъй като е дериват на най-добре продавания малък модел в Европа.

От въвеждането си в рали спорта Фиеста има поредица различни превъплъщения – R1, R2, R5, S2000 и WRC – и се превърна в един от най-успешните модели във всевъзможни категории по цял свят. Само през изминалата 2016 г. Фиеста R5 например взе забележителните 159 победи, както и титлата в европейския рали шампионат.

Най-новото творение на М-Спорт дава увереност на отбора, че ще се върне на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Колата е по-впечатляваща и по-мощна от предшественика си. 95% от модела са изцяло конструирани наново, за да се постигне по-високата мощност и по-голямо механично сцепление. Крайният резултат са 380 к.с. и 450 Нм въртящ момент от двигателя Ecoboost (1600 куб. см, с директно впръскване).

Скоростната кутия е шестстепенна с хидравлична смяна на предавките. Автомобилът е с многодисков съединител и активен централен диференциал, благодарение на които се постига по-голям контрол и съответно по-добро представяне на трасето.

„В този проект са вложени огромни усилия, страст и ентусиазъм от целия ни екип”, коментира шефът на инженерния отдел в М-Спорт Крис Уилямс. „Създаването на чисто нов автомобил позволи на отбора ни да прецени внимателно всеки отделен компонент и впоследствие да създаде най-леката и иновативна кола. Във всички сфери достигнахме границите на възможното, като под повърхността има някои наистина уникални характеристики. Те вече подобриха значително представянето по време на тестовете. Не беше лесен процес, но всички в екипа осъзнават какъв огромен потенциал има този автомобил и това ни даде енергията да се трудим толкова упорито.”