Начало Рали М-Спорт ще е доставчик на шампионата Junior WRC

М-Спорт ще е доставчик на шампионата Junior WRC

20
0
ФИА

М-Спорт ще е доставчик на автомобилите за шампионата Junior WRC, който досега бе известен като академията на ФИА за млади пилоти. Съобщението бе направено от световната федерация, така че ръководената от Малкълм Уилсън компания ще продължи да се грижи за колите Форд Фиеста R2, с които се състезават пилотите в първенството.

Junior WRC ще продължи традициите на академията да предлага достъпен вариант за състезания на млади и перспективни таланти. Участващите в сериите преминават цялостна програма – тренировъчна, обучение за работа с медиите и т.н., получавайки подготовка за следващия етап от кариерата си. Допускат се пилоти на възраст под 26 години.

През 2013 г. Junior WRC ще се състои от шест кръга в Европа, които са стартове и от световния рали шампионат. Шампионът ще получи като награда възможността да се състезава през 2014 г. във WRC 2 с Форд Фиеста R5.

Целта на Junior WRC е да е най-достъпната (и като цена) първа стъпка към световното първенство – коментира директорът за ралитата към ФИА Ярмо Махонен. – Продължаваме да работим по модела, предлагащ не само надпревари, но и обучение, като освен това пилотите разполагат със съвършено едно и също оборудване и това им позволява да демонстрират таланта си. Доволни сме, че отново ще си сътрудничим с М-Спорт, които свършиха отлична работа с WRC академията.

ФИА разглежда възможностите да изгради нова структура и глобална стратегия в спорта с цел подсилване на регионалните рали шампионати от 2014 г. нататък. Основната идея е да има Junior шампионати във всички местни първенства за екипажи с автомобили R2 по спецификациите на ФИА. При осъществяването й колите за Junior WRC ще са R3.