Начало Рали Нювил най-бърз в шейкдауна в Испания

Нювил най-бърз в шейкдауна в Испания

28
0
Тиери Нювил

Тиери Нювил (Хюндай) бе най-бърз в шейкдауна на рали Испания. Белгийският пилот изпревари с 0,2 сек Себастиен Ожие (Фолксваген). Трети се нареди съекипникът на Нювил Дани Сордо.

Тиери бе най-бърз при второто си преминаване на 2,94-километровата отсечка, която бе на смесена настилка. Единствено в рали Испания се кара и на чакъл, и на асфалт в рамките на състезателния уикенд. Нювил бе много доволен от своя i20 WRC:

– Колата е перфектна. Гумите са наред и сме доволни от времето си.

Ожие пък трябва да вземе точка повече от съотборника си Яри-Мати Латвала в предпоследния кръг от първенството, за да спечели втора поредна световна титла. Французинът се зарече да защити короната си в Испания, след като в родината му технически проблеми и малшанс го лишиха от този шанс.

Четвърта позиция в шейкдауна зае Роберт Кубица, следван от Юри Протасов. Топ 10 допълниха Андреас Микелсен, Латвала, Кен Блок, Хейдън Падън, Мико Хирвонен.

Рали Испания е първо участие във WRC за Кен Блок от повече от година. Американската звезда от Gymkhana за последно кара в Мексико през 2013-та, където завърши седми.

– Очевидно е, че не съм дошъл като турист. Имам предвид, че ще се забавлявам, но същевременно ще се постарая да се справя колкото се може по-добре. Напълно наясно съм колко време съм бил извън точно тези ралита. Не очаквам моментално да намеря темпото като останалите. Но се надявам да се ориентирам бързо, да поддържам скорост и ако се чувствам достатъчно уверен, може би да натисна малко повече. Ще видим – твърде рано е да коментирам – каза Блок.

Той допълни, че очакванията му са сравнително ниски и основната му цел е да закара своя Форд Фиеста RS WRC успешно до финала:

– Другото е евентуално да вляза в топ 10, ако обстоятелствата са благоприятни. Но при всички положения се радвам, че отново съм зад волана за WRC надпревара.