Начало Избрани Льоклер начело след края на първата тренировка във Франция

Льоклер начело след края на първата тренировка във Франция

3040
0
Гран при на Франция 2022
снимка, Пирели

Шарл Льоклер зае лидерската позиция в първата тренировка за Гран при на Франция във Формула 1. Пилотът на Ферари записа най-бързата обиколка за 1:33.930 мин. Втори и трети финишираха Макс Верстапен (Ред Бул) и Карлос Сайнц също с Ферари.

Времето преди началото на първата тренировъчна сесия на Пол Рикар бе сухо и слънчево. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 29 и 55 градуса по Целзий.

Специално за тази тренировка Ник де Врийс караше автомобила на Мерцедес, а Роберт Кубица– на Алфа Ромео. Двамата замениха съответно Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

По-голямата част от пилотите излязоха от своите гаражи веднага след светването на зеления семафор. Сред тях бяха де Врийс и Кубица. Шарл Льоклер използва новия под на Ферари. В бокса на Скудерията имаше специални гости в лицето на Жан Алези и Ален Прост. Двамата французи са бивши пилоти на Ферари от 90-те години на ХХ век.

Първото конкурентно време бе на Макс Верстапен- 1:35.727 мин. Световният шампион се надява да върне Ред Бул на върха след като екипът от Милтън Кийнс бе победен от Ферари на Силвърстоун и Ред Бул Ринг.

Ландо Норис отново използва специална камера, разположена до педалите на неговия Макларън. Британецът каза по радиото, че усещане педала на газта като гъба.

Пиер Гасли пък се оплака от проблем с двигателя в своята Алфа Таури АТ03 и се прибра в бокса.

След изминаването на една четвърт от първата свободна тренировка във Франция, Верстапен подобри постижението си и записа 1:34.991 мин. Нидерландецът бе с повече от половина секунда пред своя съотборник в Ред Бул Серхио Перес. Трети бе Льоклер, който не бе доволен от поведението на болида на Ферари. Четвърти бе де Врийс, който за разлика от водещото три бе с гуми медиум.

Перес допусна грешка и се завъртя на пистата Пол Рикар. Това предизвика жълти флагове. Сайнц използва нови компоненти от своя двигател и ще бъде наказан с 10 места назад на стартовата решетка за неделната Гран при на Франция.

30 минути след старта на сесията Верстапен остана на върха пред Перес и Льоклер. Четвърти бе Ръсел, който отново показва добра скорост в автомобила на Мерцедес. Пети и шести се движеха Сайнц и Гасли. В топ 10 се намираха и де Врийс, Окон, Рикиардо и Алонсо.

Сайнц успя да подобри обиколка на Верстапен и записа 1:34.268 мин. Пилотът на Ред Бул се върна начело след няколко минути, въпреки че допусна грешка по време на обиколката. Льоклер даде второ време, изоставайки само с 81 хилядни от прекия си съперник за титлата. В дъното на колоната се намираха Кубица и Строл. Температурата на асфалта ставаше все по-висока с изминаване на времето.

Льоклер отново оглави класирането след като записа още една бърза обиколка. Състезателят на Ферари бе единственият, който слезе под време за минута и 34 секунди.

До края на първата сесия за уикенда във Франция пилотите не правеха големи подобрения на своите времена. По този начин Льоклер остана на първа позиция в класирането пред Верстапен и Сайнц. Четвърти финишира Ръсел, следван от Гасли, Перес, Норис, Албон, де Врийс и Рикиардо.