Начало Рали Надпреварата при мотоциклетистите в рали Дакар е истинско изпитание

Надпреварата при мотоциклетистите в рали Дакар е истинско изпитание

43
0
КФН,Марк Кома

Рали Дакар е истински маратон, както за хората, така и за машините. Множество фактори спомагат за това, да бъде пресечен успешно финала на надпреварата в Лима, Перу. Отборите се подготвяха от дълго време за препускането през Аржентина, Чили и Перу. След даването на старта на първи януари екипажите в голяма степен ще бъдат оставени сами да се борят със суровите условия. Физическото състояние на пилотите ще е решаващо в това изключително изморително начинание.

Най-малката загуба на концентрация може да доведе до трагедия. Мотористите седят (и в голямата част от времето стоят) върху машините си по 5-6 часа на ден. За да получават необходимият запас от течности и енергия, организаторите са предписали почивка на всеки 250 км. А тя трябва да продължи минимум 15 минути.

Пилотите използват тези почивки, за да си починат и да съберат сили. Често се използват и сладки десерти, за да се запази правилния баланс на вещества в тялото. При хранене диетата е подготвена от физиотерапевтите, които се грижат за добрата форма на своите повереници по време на надпреварата. Течности се взимат и по време на карането.

В костюмите има специални отделения за течности. Те са особено важни за преминаването на състезателите през пустинята Атакама в Чили. Това е най-сухото място в целия свят. Общо 9000 километра ще бъдат изминати от старта в Мар дел Плата до финала в Лима. През миналата година в състезанието при мотористите спечели Марк Кома.