Начало Избрани Окон най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Сао Пауло

Окон най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Сао Пауло

1430
0
Естебан Окон, Алпин
Естебан Окон, снимка Алпин

Естебан Окон беше най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Сао Пауло. Пилотът на Алпин записа най-добрата обиколка за 1:14.604 мин. Втори на 0.184 сек. завърши Серхио Перес с Ред Бул. Трети остана Джордж Ръсел от Мерцедес, който изоставаше с 0.312 сек. от времето на Окон.

Метеорологичните условията бяха подобни на тези в първата тренировъчна сесия. Температурата на въздуха бе 25 градуса, а тази на асфалта- 45. Трасето бе напълно сухо, за разлика от вчерашната квалификация.

Първи на пистата излязоха машините на Астън Мартин, Алфа Ромео, Ферари, както и Шумахер и Албон. Уилямс предостави един от болидите си на Логан Сарджънт. Американецът иска да навърти повече километри, за да получи суперлиценз.

Гуаню Жу записа първата най-бърза обиколка, преди да бъде изпреварен от Льоклер и Сайнц. Испанецът записа постижението си с медиум, докато Льоклер бе със софт. Перес и Хамилтън използваха хард. Ръсел междувременно зае първата позиция с време за 1:15.155 мин. Пилотът на Мерцедес използваше най-меките смеси на Пирели.

След изминаване на 1/4 от последната тренировка за Гран при Сао Пауло Ръсел остана на върха с обиколка за 1:14.916. Втори и трети се движеха Перес и Хамилтън. Четвърти бе Магнусен, следван от Льоклер и Сайнц. Латифи допусна грешка в завоя „Хункао“ и предизвика развяването на жълти флагове.

Пилотите започнаха да правят състезателни симулации с пълен резервоар. Времената в челото не се променяха, с изключение на Гасли, който даде трето време. За момента Сарджънт заемаше 16-та позиция. Американецът се намираше пред Шумахер, Фетел, Строл и Латифи.

Трафикът по късото трасе в Сао Пауло бе доста интензивен. В челото Ръсел продължаваше да е лидер, следван от Перес. Междувременно в бокса на Ферари бяха бившите бразилки пилоти на Скудерията Рубенс Барикело и Фелипе Маса.

30 минути след началото на FP2 в Сао Пауло Окон заемаше първата позиция. Пилотът на Алпин сложи меки гуми и записа време за 1:14.604 мин. Втори и трети бяха Ръсел и Хамилтън. Четвъртото място бе заето от Перес. Мексиканецът бе следван от Гасли, Магнусен, Льоклер, Рикиардо, Сайнц и Ботас. Верстапен заемаше 14-та позиция, но той правеше обиколки с хард.

Във втората половина на сесията Перес сложи софт, но не записа кой знае колко впечатляващ резултат. Хамилтън заемаше петата позиция. Пилотът на Мерцедес бе бурно аплодиран от публиката. Преди няколко дни той официално бе обявен за почетен гражданин на Бразилия.

Верстапен даде четвърто време, а Льоклер и Сайнц бяха 10-ти и 11-ти. Окон продължаваше да е начело пред Перес и Ръсел. Температурата на пистата се увеличи с 2 градуса, което може да причини повече деградация на гумите. Сарджънт успя да мине границата от 24 обиколки в сесията. Така американецът е все по-близо до получаването на суперлиценз.

До края на втората тренировка в Сао Пауло Окон остана на първа позиция, следван от Перес и Ръсел. Четвърти финишира Алонсо с другия болид на Алпин. Петото място бе за Верстапен, следван от Хамилтън, Гасли, Шумахер, Магнусен, и Норис.