Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Най-добрият сезон на Фетел в F1 бе 2019 г., заяви Роб Смедли

Най-добрият сезон на Фетел в F1 бе 2019 г., заяви Роб Смедли

2464
0
Себастиан Фетел, Шарл Льоклер
Себастиан Фетел и Шарл Льоклер; снимка: Ферари

2019 г. бе най-добрият сезон на Себастиан Фетел във Формула 1, смята бившият състезателен инженер Роб Смедли. Англичанинът започна кариерата си във Формула 1 в Уилямс през 1999 г. След това бе част от Джордан, работи във Ферари от 2004 до 2013-та и в Уилямс в периода 2014-2018 г. След като напусна тима от Гроув той изкара 2019-та заедно с екипа на Либърти Медия, разяснявайки технически въпроси за феновете. В началото на 2020 г. обяви нов проект – за шампионат с електрически картове, но неговото развитие бе спряно от пандемията от коронавируса.

Смедли сподели мнението си за Фетел в подкаста F1 Nation в отговор на въпрос дали за Формула 1 би било загуба, ако немският пилот спре да се състезава. Четирикратният световен шампион и Ферари обявиха, че ще се разделят след сезон 2020. Засега няма яснота какво ще прави по-нататък германецът. Смедли смята, че излизане на Фетел от Гран при би било загуба за спорта, тъй като според него Себастиан е наистина добър пилот.

Роб Смедли
снимка: Уилямс

„И знаете ли – наясно съм, че ще ме съсипят заради това мнение, но мисля, че най-добрата му година във Формула 1 бе миналият сезон, 2019-та“, заяви Смедли

„Тогава според мен той се изправи срещу най-голямото предизвикателство в кариерата си. Всички някак го отписаха, тъй като така бе най-лесно. Решиха, че Шарл [Льоклер] ще става все по-добър и по-добър, това е краят на Себастиан. Аз обаче смятам, че към края на годината видяхме истинския Себастиан Фетел, който малко се бе позагубил. Сигурен съм, че сам би признал спокойно – в началото на сезона не се намираше в желаната от него позиция нито в отбора, нито спрямо съекипника си. Но точно тогава наведе глава и се върна в битката, което е характеристика на един истински шампион.”

„Този натиск вероятно е бил най-големият през цялата му кариера”

„Карал е и срещу други добри пилоти, световни шампиони, но не съм убеден, че се бе изправял срещу подобно предизвикателство. Да се справи с това и отново да се наложи след несигурния старт за мен означава, че наблюдавахме нещо наистина специално. Убеден съм, че Матия [Биното] няма да се съгласи с мен, но Русия бе показателен случай. Реши в собствената си глава, че ще излезе напред и няма да мръдне повече от там. И според мен това е знак за определено страхотен пилот, който неумолимо преследва победата.”