Начало Рали Най-важното е, че загубихме само 4 точки спрямо Латвала, заяви Нювил

Най-важното е, че загубихме само 4 точки спрямо Латвала, заяви Нювил

47
0
Тиери Нювил

Тимът на М-Спорт изпитваше известно разочарование след рали Испания, тъй като не постигна очаквания резултат в предпоследния кръг от тазгодишния световен шампионат. Тиери Нювил обаче все още е втори в генералното класиране при пилотите и това съвсем не е лошо постижение, отбеляза шефът на екипа Малкълм Уилсън. 4 коли на М-Спорт пък се класираха в топ 10 и това според него е поредното доказателство за непрекъсната, упорита работа на тима.

Нювил финишира четвърти в състезанието, следван от съотборниците си Евгени Новиков и Мадс Остберг. Хейдън Падън се нареди осми, а Насър Ал-Атия претърпя катастрофа.

Белгийският пилот спука гума през първата половина на последния ден от надпреварата. След това обаче бе твърдо решен да спечели възможния максимум и стигна четвъртата позиция, като освен това спечели пауърстейджа. Благодарение на това авансът му в основното подреждане пред Яри-Мати Латвала (Фолксваген) бе намален само с четири точки и сега е 14 пункта.

Най-важното е, че загубихме само 4 точки спрямо Яри-Мати. Все си мисля обаче, че можехме да се справим по-добре, особено на асфалт. Не се чувствахме 100% уверени с настройките, но направихме някои промени в събота следобед и започнахме да записваме и най-бързи времена. Всичко това са положителни неща. Условията бяха наистина трудни заради прахоляка. В същото време обаче за първи път направихме рали, в което стратегията се отплати – коментира Нювил.

Новиков намери перфектен баланс между достатъчно скорост и внимателно каране в отсечките, като в крайна сметка бе доста доволен от представянето си:

Натискахме на максимум в моментите, когато се чувствахме уверени да го сторим. Иначе внимавахме, когато ситуацията бе по-сложна и смятам, че това бе добра стратегия за нас. Записахме някои добри времена и финал в топ 5, което по принцип бе целта ни за уикенда.

Остберг записа най-сериозен прогрес на чакъл и призна, че чувства облекчение в края на надпреварата.

Последните няколко месеца бяха трудни и определено имах затруднения да открия ритъм, както и да съм с правилната нагласа – продължи норвежецът. – Чудесно бе да съм бърз от началото на деня – да имам достатъчно увереност, карането да ми доставя удоволствие, да съм сигурен, че няма да сбъркам, но пак ще съм бърз.